Bewindslieden zien probleem uitstempelen zeelieden niet

Er is nog steeds geen oplossing voor de problemen met het uitstempelen van zeevarenden in de haven van Rotterdam. Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ontkennen dat sprake is van een koerswijziging. De zeevaart ondervindt iets anders.

Koepelorganisatie Nederland Maritiem Land (NML) en de Branche Organisatie Zeehavens (BOZ) maken zich al langere tijd druk over de in hun ogen onaangekondigde administratieve koerswijziging van de Rotterdamse Zeehavenpolitie. Medio januari 2016 stopte die met het zogenoemde ‘uitstempelen’ van zeevarenden, indien hun schip niet direct uit Nederland vertrekt. Buitenlandse zeevarenden die na binnenkomst in Nederland via Schiphol naar hun schip reisden, kregen voorheen bij aanmonstering allemaal een uitreisstempel in hun paspoort. Ze hadden Schengen dan verlaten. Dat gebeurde volgens de organisaties in lijn met het Schengengrensverdrag al decennia. Nu gebeurt dat niet meer en moeten de internationale zeevarenden een verblijfsvergunning hebben als hun schip nog langer dan 90 dagen in Nederland blijft liggen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer