Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Wrak U-boot voor Belgische kust

ZEEBRUGGE

De Belgische onderwaterarcheoloog Tomas Termote heeft voor de Belgische kust het wrak van een Duitse onderzeeboot uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt.

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé maakte de vondst  recentelijk bekend en sprak van een ‘spectaculair wrak', omdat het bijna volledig intact is met alle luiken gesloten en de toren en periscopen nog rechtop. Dat duidt erop dat de stoffelijke resten van de 20-koppige bemanning nog aan boord moeten zijn. Alleen de boeg is ernstig beschadigd, wat kan duiden op de inslag van een dieptebom of mijn.

Termote, die met onderwater-scans al meerdere wrakken heeft opgespoord, trof de gezonken U-boot aan op circa 30 meter diepte. Meer gegevens worden niet vrijgegeven om souvenirjagers en amateurduikers niet op gedachten te brengen.

Volgens de beschrijving is de onderzeeboot van het type UB II, gebouwd in 1916 en deel uitmakend van de Flandernflottille, dat vanuit Zeebrugge en Oostende de geallieerde konvooien bestookte en in vier jaar tijd circa 5000 schepen in de grond boorde.

Termote hoopt binnenkort het serienummer op de schroef te kunnen ontcijferen, wat naar de identificatie van de duikboot zelf kan leiden en waarmee ook duidelijk wordt wie de opvarenden waren. Er is nog niet besloten wat er met het wrak moet gebeuren. Volgens Britse traditie worden scheepswrakken als zeemansgraf beschouwd en moeten onaangeroerd blijven. Gouverneur Decaluwé wil hierover met de Duitse overheid overleggen. (JG)

Reacties (1)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  • G. Verm.

    "Volgens Britse traditie ... "

    Daar denken ze in het verre oosten, heel anders over. Zoals recent te zien was in de JavaZee.

Lees ook