varende doodskisten

Als het werkt: Doodskisten en Plimsoll (2)

In de vorige aflevering kwam naar voren hoe 18e-eeuwse reders hun schepen (varende doodskisten) opzettelijk met man en muis lieten vergaan om verzekeringsgelden op te strijken. Dit kon onder meer gebeuren omdat er geen voorschriften bestonden waaraan reders zich hadden te houden. Behalve dat de staat van onderhoud erbarmelijk kon zijn, vergingen ook talloze schepen doordat zij veel te zwaar waren beladen.

De ondergang van het vracht-passagiersschip London, een schip met zowel zeil- als stoomvoortstuwing, gaf de laatste zet tot het aannemen van wettelijke regelgeving ten aanzien van onderhoud en belading van schepen. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer