Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Paksoy 1 boort zich in Eems Cobalt op Noordzee (video)

BORKUM

De Eems Cobalt en Paksoy 1 zijn donderdagavond 15 november rond 22:30 uur met elkaar in aanvaring gekomen op de Noordzee. De aanvaring ging zo hard dat de schepen in elkaar geklemd raakten.

1 / 1
EVH aanvaring nachtkijkerbeeld

EVH aanvaring nachtkijkerbeeld

De boeg van de Paksoy 1 boorde zich vlak voor de brug in de stuurboordszij van de Eems Cobalt. Vrijdagochtend lukte het de sleper Waterstroom de twee van elkaar te scheiden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (3)
 • R.A. Steenbergen

  M.i. mócht de Eems Cobalt ook voor hem langs, die kwam gewoon van SB; het maakt niet uit of de Paksoy 1 wel of niet in een VSS zat, ook dan heeft een schip van SB voorrang.

 • M. den Hertog

  @Erik Schumacher
  De wachtlopende officier van de Paksoy 1 maakt een inschattingsfout, denk ik. Die officier gaat ervan uit dat de Eems Cobalt voor hem oversteekt en hij hierdoor een aanvaring niet meer kan voorkomen. Gevolg: de officier maakt een rond turn naar stuurboord zoals beschreven in de ColRegs. Wat deze officier over het hoofd ziet is dat de Eems Cobalt hoogstwaarschijnlijk gereduceerd had en daardoor achterlangs zou gaan passeren. Een verkeerde interpretatie of instelling van de radar zou tot dit incident hebben kunnen geleid.

 • Erik Schumacher

  Bizarre manoeuvre van die Paksoy: https://youtu.be/FW9hRKux2-M

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook