Zeevrachtenmarkt: Einde handelsoorlog?

Zal het gaan gebeuren? Verbetering van de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en China? Binnenkort ontmoeten de twee presidenten elkaar op een wereldtop en kunnen ze wellicht zakendoen. Sommige Amerikaanse beslissingen werden vooral in de Verenigde Staten, waar de sojabonen een belangrijk product zijn, niet erg gewaardeerd. Voorheen nam China 70% van die sojabonen af, nu 4%.

De Amerikaanse export van sojabonen daalde tot nu toe tot een dramatisch lage 39%. Mexico verhoogde de invoer uit de VS flink, maar daar zijn de droge-bulkschepen niet mee geholpen. Ook andere landen verhoogden de invoer, maar de vaarafstanden zijn beduidend korter dan richting China. Maar vroeg of laat zal China toch weer sojabonen uit de Verenigde Staten moeten betrekken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer