Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Nieuwkomers krijgen op zee te weinig begeleiding

DEN HAAG

Dekbemanning moet aan boord beter worden begeleid en niet te snel zelfstandig aan de slag gaan. Onervarenheid en zelfoverschatting in een risicovolle omgeving leidt met name op zee gemakkelijk tot ongevallen. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in de nieuwste Rapportage Ongevallen Scheepvaart.

Onderzoeksraad voor Veiligheid waarschuwt rederijen

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (1)
  • Floris Te Loo

    Wat een bijzondere opmerking dat iemand die zijn rijbewijs haalt voldoende niveau heeft maar geen ervaring. Volgens mij heeft iemand met een rijbewijs voldoende kunde om zelfstandig de weg op te gaan. Dit is bij nieuwbakken bemanning geen zekerheid!

    Door de hoeveelheid verslagen die een stagiair in de zeevaart moet maken blijkt dat er te weinig tijd is voor zelfontplooiing of het meelopen tijdens de normale werkzaamheden op een schip. Hierdoor blijven de praktische zaken liggen omdat de stagiair anders niet voldoende handtekeningen heeft om zijn opleiding voldoende af te ronden, het gevolg is dus dat hij of zij totaal onervaren de opleiding afsluit.

    Een gezondere manier zou zijn om de stagiair eerst aan dek mee te laten lopen in plaats van direct de functie van kantoorklerk in te nemen en het praktijkgerichte deel van de stage te laten schieten. Ook zou in de opleiding in plaats van alleen simulatie training een opleidingsschip welkom zijn. Op dit moment is de stagiair die aan boord komt zich totaal niet bewust van wat het leven als zeeman betekend.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook