Oona zoekt haar vader op zee

Oona Kenttä is 23 jaar oud en al jaren op zoek naar haar vader Jan, een Nederlandse zeeman die ooit de haven van haar Finse geboorteplaats Kotka aandeed en een leuke nacht had met haar moeder Sari. Oona heeft al contact met de makers van het tv-programma Spoorloos, maar die hebben tot nu toe niet kunnen helpen. Daarom haar oproep in Schuttevaer: ‘Wie kent mijn vader Jan?’

Oona zoekt haar vader op zee
  • ‘Wie kent mijn vader Jan?’

Door Tessa Heerschop
Haar moeder was 22 toen ze de vader van Oona ontmoette in de havenstad Kotka. Het moet ergens tussen 24 januari en 5 februari 1994 zijn geweest dat de vonk oversloeg en ze samen een leuke nacht hadden. ‘Veel details weet ik niet, maar mijn moeder heeft me wel verteld dat ik ergens doordeweeks ben verwekt en niet in het weekend. Het schip waar Jan op werkte, lag in Kotka. Ze ontmoetten elkaar in een bar.’

Jan vertelde de toen 22-jarige Sari dat hij op een Nederlands schip werkte. Hij sprak goed Engels en het gesprek verliep soepel. ‘Hij vertelde mijn moeder onder andere dat hij van Ierse muziek houdt.’ Volgens Sari was Jan een knappe lange man die ongeveer 10 jaar ouder was dan zij. Hij had kort blond haar met een lichte rode gloed. Zijn stoppelbaardje gaf hem een stoere uitstraling. Hij had een spijkerbroek aan met daaronder laarzen. Hij was netjes gekleed, want hij had een overhemd aan.
Sari was onder de indruk en toen de zeeman haar uitnodigde aan boord, ging ze mee. De scheepsnaam is ze vergeten, maar ze herinnert zich nog wel de hut. Jan had een eigen, grote kamer. Er waren een tafel, stoel, bed en lockers aanwezig. Ook lagen er verschillende kaarten, kompassen en andere navigatieapparatuur in de kamer. ‘Mijn moeder en ik denken dat hij een hoge rang had aan boord’, vertelt Oona.

Nooit meer gezien

De rest van de bemanning zou hebben bestaan uit Filipijnen en Sari dacht ook Thai te hebben gezien. Jan nam haar mee naar de messroom, waar ze kennismaakte met de andere opvarenden. Nadat ze weer van boord was gegaan, heeft Sari Jan nooit meer gezien of gesproken. ‘Mijn moeder vroeg niet om zijn nummer, want het was een one-night-stand en gewoon een leuke avond. Ze wist dat hij zeeman was en zou vertrekken. De bedoeling was dat het gewoon een leuke nacht was tussen twee volwassen mensen, verder niks.’

Later kwam Sari erachter dat ze zwanger was. ‘Dat was helemaal niet de bedoeling. Maar ze was er uiteindelijk wel ontzettend gelukkig mee.’ Oona zou haar enige kind blijven. Haar moeder ging verder niet op zoek naar Jan, omdat ze dacht dat dit geen zin had. ‘Mijn moeder staat wel volledig achter me en steunt me in mijn zoektocht naar Jan.’

Voor Oona is het heel belangrijk haar vader te vinden. ‘Hij is mijn biologische vader. Ik ben opgegroeid zonder vader en dat zit me dwars. Ik wil gewoon weten waar ik vandaan kom en wat mijn afkomst is.’

Ze houdt heel veel van haar moeder en is erg close met haar. ‘Maar dat neemt niet weg dat ik een vader mis. Hem vinden is mijn grootste droom. Hij weet niet eens dat hij een dochter in Finland heeft. Hij heeft het recht om dat te weten.’
Sari leeft tegenwoordig in Lieksa, het oosten van Finland. Oona woont in Lahti, Zuid-Finland.

Wie informatie heeft over de vader van Oona kan contact met haar opnemen via: oona.kentta@gmail.com of contact opnemen met de redactie van Schuttevaer.

Oona zoekt haar vader op zee | Schuttevaer.nl

Oona zoekt haar vader op zee

Oona Kenttä is 23 jaar oud en al jaren op zoek naar haar vader Jan, een Nederlandse zeeman die ooit de haven van haar Finse geboorteplaats Kotka aandeed en een leuke nacht had met haar moeder Sari. Oona heeft al contact met de makers van het tv-programma Spoorloos, maar die hebben tot nu toe niet kunnen helpen. Daarom haar oproep in Schuttevaer: ‘Wie kent mijn vader Jan?’

Oona zoekt haar vader op zee
  • ‘Wie kent mijn vader Jan?’

Door Tessa Heerschop
Haar moeder was 22 toen ze de vader van Oona ontmoette in de havenstad Kotka. Het moet ergens tussen 24 januari en 5 februari 1994 zijn geweest dat de vonk oversloeg en ze samen een leuke nacht hadden. ‘Veel details weet ik niet, maar mijn moeder heeft me wel verteld dat ik ergens doordeweeks ben verwekt en niet in het weekend. Het schip waar Jan op werkte, lag in Kotka. Ze ontmoetten elkaar in een bar.’

Jan vertelde de toen 22-jarige Sari dat hij op een Nederlands schip werkte. Hij sprak goed Engels en het gesprek verliep soepel. ‘Hij vertelde mijn moeder onder andere dat hij van Ierse muziek houdt.’ Volgens Sari was Jan een knappe lange man die ongeveer 10 jaar ouder was dan zij. Hij had kort blond haar met een lichte rode gloed. Zijn stoppelbaardje gaf hem een stoere uitstraling. Hij had een spijkerbroek aan met daaronder laarzen. Hij was netjes gekleed, want hij had een overhemd aan.
Sari was onder de indruk en toen de zeeman haar uitnodigde aan boord, ging ze mee. De scheepsnaam is ze vergeten, maar ze herinnert zich nog wel de hut. Jan had een eigen, grote kamer. Er waren een tafel, stoel, bed en lockers aanwezig. Ook lagen er verschillende kaarten, kompassen en andere navigatieapparatuur in de kamer. ‘Mijn moeder en ik denken dat hij een hoge rang had aan boord’, vertelt Oona.

Nooit meer gezien

De rest van de bemanning zou hebben bestaan uit Filipijnen en Sari dacht ook Thai te hebben gezien. Jan nam haar mee naar de messroom, waar ze kennismaakte met de andere opvarenden. Nadat ze weer van boord was gegaan, heeft Sari Jan nooit meer gezien of gesproken. ‘Mijn moeder vroeg niet om zijn nummer, want het was een one-night-stand en gewoon een leuke avond. Ze wist dat hij zeeman was en zou vertrekken. De bedoeling was dat het gewoon een leuke nacht was tussen twee volwassen mensen, verder niks.’

Later kwam Sari erachter dat ze zwanger was. ‘Dat was helemaal niet de bedoeling. Maar ze was er uiteindelijk wel ontzettend gelukkig mee.’ Oona zou haar enige kind blijven. Haar moeder ging verder niet op zoek naar Jan, omdat ze dacht dat dit geen zin had. ‘Mijn moeder staat wel volledig achter me en steunt me in mijn zoektocht naar Jan.’

Voor Oona is het heel belangrijk haar vader te vinden. ‘Hij is mijn biologische vader. Ik ben opgegroeid zonder vader en dat zit me dwars. Ik wil gewoon weten waar ik vandaan kom en wat mijn afkomst is.’

Ze houdt heel veel van haar moeder en is erg close met haar. ‘Maar dat neemt niet weg dat ik een vader mis. Hem vinden is mijn grootste droom. Hij weet niet eens dat hij een dochter in Finland heeft. Hij heeft het recht om dat te weten.’
Sari leeft tegenwoordig in Lieksa, het oosten van Finland. Oona woont in Lahti, Zuid-Finland.

Wie informatie heeft over de vader van Oona kan contact met haar opnemen via: oona.kentta@gmail.com of contact opnemen met de redactie van Schuttevaer.