Containers belangrijkste groeimarkt zeevaart

De totale goederenoverslag in de Nederlandse zeehavens is vorig jaar met ruim 1% gestegen tot 595 miljoen ton. De groei van de zeevaart kwam vooral uit de containervaart. De overslag van natte-bulkgoederen (aardolie en -producten) daalde 3%. De aan- en afvoer van droge-bulkgoederen (kolen en ijzererts) bleef nagenoeg gelijk. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Containers belangrijkste groeimarkt zeevaart

In de periode 2011-2016 is de containeroverslag slechts licht gegroeid (1%), maar 2017 liet een stijging zien van ruim 13%. Van de geloste containers is in 2017 bijna 38% met andere containerschepen doorgevoerd naar andere zeehavens, het zogenaamde transshipment-vervoer. In 2015 was het aandeel transshipment-containers gedaald naar minder dan een derde van alle aangevoerde containers.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer