Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Kwestie uitreisstempels naar Europese Hof van Justitie

DEN HAAG

De Raad van State heeft woensdag 9 mei in vier vreemdelingenzaken het Europese Hof van Justitie in Luxemburg advies gevraagd over de Europese Schengengrenscode. De Raad wil weten op welk moment uitreisstempels moeten worden geplaatst in de paspoorten van vreemdelingen die aanmonsteren op zeeschepen in Rotterdam.

De zaken handelen om ruim 300 buitenlandse werknemers die Nederland en daarmee het Schengengebied zijn ingereisd via luchthaven Schiphol. Daar hebben zij een inreisstempel in hun paspoort gekregen. De vreemdelingen zijn meteen doorgereisd naar Rotterdam om daar te gaan werken aan boord van verschillende zeeschepen onder buitenlandse vlag. Voor hun aanmonstering hebben de vreemdelingen gevraagd om een uitreisstempel in hun paspoort, zoals bedoeld in de Schengengrenscode. Die stempels werden echter geweigerd, omdat niet bekend was of en wanneer de vreemdelingen met de schepen het Schengengebied zouden verlaten. De vreemdelingen zijn samen met hun werkgevers en opdrachtgevers in vier groepen juridische procedures begonnen tegen de weigering.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook