Iran geeft Chinees schip schuld van Sanchi-ramp

Nader Pasandeh, de vertegenwoordiger namens Iran in de commissie die de ramp met de olietanker Sanchi onderzoekt, zegt dat de Chinese bulkcarrier CF Crystal de blaam treft. Het schip zou op 6 januari van dit jaar zeker 15 minuten op volle kracht varend fors van haar koers zijn afgeweken.

De aanvaring vond plaats op 160 mijl uit de monding van de Jangtze rivier in de Oost-Chinese Zee. Bij de daaropvolgende brand en het zinken van de Sanchi, eigendom van het Iraanse staatsbedrijf NITC, kwamen de 32 opvarenden om het leven en ontstond een olieramp die de grootste in de afgelopen 35 jaar wordt genoemd.
Voor de rampcommissie in Dubai zeiden China en Hongkong dat beide schepen schuld aan de aanvaring hadden. Iran, Panama en Bangladesh echter leggen de schuld voor de volle 100 procent bij de Chinese bulkcarrier.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer