Turkse loods: ‘Kapitein laat anker niet zakken’ (video)

De Maltese bulkcarrier Vitaspirit, die zaterdagmiddag 9 april op de Bosporus in volle vaart tegen een villa op de kant voer, was kort daarvoor compleet onbestuurbaar geworden. Dat is af te leiden uit de conversatie via de marifoon tussen een Turkse verkeersleider en de Turkse loods op het schip.

Ook blijkt dat de kapitein aanvankelijk weigert zijn ankers te gebruiken om zijn schip te stoppen, maar op het allerlaatste moment toch een poging doet.
De Vitaspirit kwam zaterdagmiddag in de problemen bij de passage van de Bosporus. Het schip voer vanaf de Zwarte Zee in zuidelijke richting. Volgens Turkse media was het schip onderweg van Rusland naar Saoedi-Arabië. In de buurt van de Fatih Sultan Mehmet-brug, de middelste van de drie hoge bruggen over de Bosporus, raakte de Vitaspirit stuurloos door roeruitval.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Turkse loods: ‘Kapitein laat anker niet zakken’ (video) | Schuttevaer.nl

Turkse loods: ‘Kapitein laat anker niet zakken’ (video)

De Maltese bulkcarrier Vitaspirit, die zaterdagmiddag 9 april op de Bosporus in volle vaart tegen een villa op de kant voer, was kort daarvoor compleet onbestuurbaar geworden. Dat is af te leiden uit de conversatie via de marifoon tussen een Turkse verkeersleider en de Turkse loods op het schip.

Ook blijkt dat de kapitein aanvankelijk weigert zijn ankers te gebruiken om zijn schip te stoppen, maar op het allerlaatste moment toch een poging doet.
De Vitaspirit kwam zaterdagmiddag in de problemen bij de passage van de Bosporus. Het schip voer vanaf de Zwarte Zee in zuidelijke richting. Volgens Turkse media was het schip onderweg van Rusland naar Saoedi-Arabië. In de buurt van de Fatih Sultan Mehmet-brug, de middelste van de drie hoge bruggen over de Bosporus, raakte de Vitaspirit stuurloos door roeruitval.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer