Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Gekapseisde Britannica Hav naar Le Havre gesleept

LE HAVRE [update]

De Malthezer coaster Britannica Hav is dinsdagmiddag 20 maart omstreeks 15:40 uur gekapseisd in Het Kanaal na een aanvaring met de Belgische boomkorkotter Z-121 Deborah. Donderdag werd het wrak naar Le Havre gesleept.

1 / 2
Gekapseisde Britannica Hav naar Le Havre gesleept (video)

Gekapseisde Britannica Hav naar Le Havre gesleept (video)

De 82 meter lange Britannica Hav, geladen met 2000 ton staal, werd midscheeps aan bakboord geraakt door de Z-121 van Claudia Crevits uit Zeebrugge. De koopvaarder uit 1985 raakte lek, maakte snel slagzij en dreef ondersteboven in Het Kanaal, circa 50 mijl ten noordoosten van Cherbourg. De Britannica Hav had 48 ton gasolie aan boord, waarvan een deel in zee is gelekt.
De zeven bemanningsleden konden zich in veiligheid stellen en werden aan boord genomen van de Z-121. De kotter liep zware kopschade op, maar kon op eigen kracht de haven van Zeebrugge bereiken. Voor zover bekend is niemand aan boord van het vissersschip gewond geraakt.

Donderdagmiddag werd de Britannica Hav, nog steeds ondersteboven, door de reddingsboot Abeille Liberté naar Le Havre gesleept en afgemeerd aan de Quai d’Osaka, een niet meer in gebruik zijnde containerterminal. De sleeplijn werd door de tunnel van de boegschroef aangebracht. De losgeraakte luiken werden apart naar Le Havre gesleept. Volgens een lokale krant werden de masten meteen van het schip gehaald, omdat gevreesd werd dat die met laag water de havenbodem zouden gaan raken. (BP)

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook