Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Bunkers, forten en kastelen

op zee

Toen ik een jaar of acht was en iemand mij vroeg wat ik later wilde worden, antwoordde ik steevast: ‘ridder!’ Want dat leek mij wel wat. Het was de tijd van Floris (Rutger Hauer) in zwart-wit op televisie. Een beetje zwaardvechten en wonen in een kasteel was behoorlijk cool. Ik had dan ook al een plastic zwaard en helm mét vizier en de ruïne van Brederode had geen geheimen voor mij.

1 / 8
Bunkers, forten en kastelen

Bunkers, forten en kastelen

Door Kees Wiersum
Maar het duurde niet lang, ik zat nog op de lagere school, voordat tot mij doordrong dat er niet veel vacatures voor het beroep ridder beschikbaar kwamen. Kennelijk was het een oud beroep, zo oud zelfs dat het op de jaarlijkse braderie niet eens meer te vinden was bij de stands ‘oude ambachten’. Geen ridders tussen de schaapsscheerders, pottenbakkers en klompenmakers. En welke schooljongen wilde klompenmaker worden? Toch heeft deze fase in mijn leven zijn sporen nagelaten. Want toen ik ging varen, bleven kastelen en forten mij boeien. Kastelen en varen bleken elkaar niet te bijten. Veel havens zijn of waren van oudsher beschermd door verdedigingswerken. Langs veel zeestraten en op rivieren kom je ze tegen. In de loop der jaren heb ik er veel gefotografeerd. Op deze pagina een greep uit die verzameling bunkers, forten, verdedigingswallen en kastelen. Hoewel kerst een feest van vrede is leek het mij toch een goed idee te benadrukken dat vrede niet vanzelfsprekend is. Door de eeuwen heen vond men het verstandiger havens en strategische zeeroutes te verdedigen door kastelen te bouwen dan te vertrouwen op vredelievendheid.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook