Droge bulk moet helft oude schepen uit de markt halen

Zeevaartrederijen moeten de helft van de droge-bulkschepen ouder dan 12 jaar uit de markt halen om het vervoer van droge bulk in 2018 weer winstgevend te maken.

Volgens het Britse maritieme consultantsbureau Drewry verkeert de droge-bulksector in een ‘perfect storm’. Meerdere negatieve factoren komen samen en hebben er onlangs toe geleid dat de Baltic Dry Index sloot op een all-time low van 345 punten. Voornaamste oorzaken zijn de tegenvallende groei van de Chinese economie in combinatie met een structurele overcapaciteit . De vraag naar ijzererts en kolen, twee van de belangrijkste ladingstromen, is sterk teruggelopen, terwijl de scheepswerven nieuwbouworders in portefeuille hebben die overeenkomen met 16% van de huidige wereldwijde vlootcapaciteit.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer