Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Griekse zeeman veroordeeld tot 8 jaar voor doodslag in Amsterdam

OFOTEN / AMSTERDAM

Een 36-jarige Griek is begin december door een Noorse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar wegens doodslag. Volgens de rechtbank in Ofoten heeft de Griek zijn 31-jarige verloofde Liliia Sergieieva aan boord van het schip ‘Anangel Explorer’ gedood waar hij als tweede officier werkte. Haar lichaam is nooit gevonden.

De Noorse rechtbank denkt dat de Oekraïense Liliia Sergieieva in de nacht van woensdag 1 oktober 2014 om het leven is gekomen toen het vrachtschip lag aangemeerd in de Amerikahaven in Amsterdam, of op weg was naar een ankerplaats bij IJmuiden. Volgens de rechtbank heeft de 36-jarige Griek het lichaam van Liliia in zee gegooid.

Vermist

Het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van de vrouw is op 11 oktober 2014 in Noorwegen gestart na een melding van de kapitein van de Anangel Explorer aan de Noorse autoriteiten. De familie van het slachtoffer had er bij de rederij op aangedrongen een onderzoek in te stellen, nadat ze niet was teruggekeerd van een bezoek aan haar Griekse verloofde op het vrachtschip.

Sonar en duikers

De Noorse politie heeft aan boord van het schip met een lijkhond naar het lichaam van de 31-jarige Oekraïense gezocht, maar niets gevonden. Ook de Nederlandse politie heeft op verzoek van de Noorse autoriteiten met een lijkhond en sonar gezocht in de Amerikahaven in Amsterdam en gedoken in het zeegebied bij IJmuiden, maar zonder enig resultaat. Ook een oproep in Opsporing Verzocht in april 2015 heeft geen bruikbare tips opgeleverd.

Geen zelfmoord

De rechtbank in Ofoten sluit een zelfmoord van de 31-jarige Oekraïense uit. "Ze was fysiek en mentaal gezond en had thuis in Odessa een zoontje van zeven jaar oud van wie ze veel hield (..) Vanaf 4 november zou ze gaan werken aan boord van het schip Astor," aldus de Noorse rechtbank. Een motief is niet bekend. Mogelijk zou de Griek de relatie willen verbreken omdat hij een kind verwachtte bij een andere vrouw.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook