26 jaar cel geëist tegen Schettino

Officier van justitie Maria Navarro heeft maandag 26 januari een gevangenisstraf van 26 jaar en drie maanden geëist tegen Francesco Schettino, de voormalige kapitein van het cruiseschip Costa Concordia van rederij Costa Crociere.

Schettino staat in het Italiaanse Grosseto terecht voor de ramp met de Costa Concordia in januari 2012. Tegen de regels in voer Schettino dicht onder de kust van het eilandje Isola de Giglio voor de kust van Toscane. Daarbij raakte het onderwaterschip een rots en scheurde open. Het schip, met meer dan 4200 mensen aan boord, kapseisde en zonk op de rotskust van het eilandje. Daarbij vonden 32 mensen de dood.

De officier van justitie acht de kapitein schuldig aan onder meer meervoudige doodslag, het veroorzaken van een schipbreuk en het verlaten van het schip voordat alle passagiers in veiligheid waren. Volgens haar onttrok hij zich aan zijn verantwoordelijkheid en heeft hij stelselmatig tegen de rechtbank, de maritieme autoriteiten en de pers gelogen. Navarro vindt dat Schettino 14 jaar achter de tralies moet voor meervoudige doodslag, 9 jaar voor het veroorzaken van een scheepsramp, 3 jaar voor het verlaten van het schip en 3 maanden voor het nalaten de autoriteiten in te lichten na de stranding. ‘Moge God medelijden hebben met Schettino, want wij hebben het niet’, besloot ze.

De kapitein zelf houdt zijn bemanning grotendeels verantwoordelijk voor de ramp. Hij zou ook niet met opzet als een van de eersten van boord zijn gegaan, maar ongelukkigerwijs overboord zijn gevallen. (PN)