Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Marine zet 100e beveiligingsteam in tegen piraten

DEN HELDER

Voor de 100e keer begeleidt een beveiligingsteam van de Koninklijke Marine vanaf woensdag 30 april een Nederlands koopvaardijschip. Motorvessel Nordnes is met dit zogeheten Vessel Protection Detachment (VPD) van zwaarbewapende mariniers vertrokken vanuit Sri Lanka. Eindbestemming is de haven van Safaga in Egypte.

1 / 1
Marine zet 100e beveiligingsteam in tegen piraten

Marine zet 100e beveiligingsteam in tegen piraten

Schepen vielen in de Golf van Aden en het Somalische Bassin geregeld ten prooi aan Somalische kapers. Sinds 2011 beveiligt Defensie koopvaardijschepen tegen aanvallen van Somalische piraten. De Nordnes arriveert naar verwachting half mei in Safaga.

Antipiraterij

Nederland is sinds 2008 in internationaal verband betrokken bij de bestrijding van piraterij in de Indische Oceaan en de Golf van Aden. Nederland is als handelsland sterk afhankelijk van een vrije doorvaart over zee. De helft van de goederenstroom van en naar Nederland gaat over zee. Jaarlijks passeren zo’n 250 schepen die onder de Koninkrijksvlag varen de Golf van Aden nabij Somalië.

Sinds 2011 zet de Nederlandse krijgsmacht ook VPD-teams in aan boord van kwetsbare scheepvaart, om eventuele aanvallen van piraten af te slaan. Voor reders is dat geen afdoende oplossing. Ze willen de mogelijkheid ook particuliere beveiligingsteams aan boord te nemen, maar daartegen bestaat weerstand in de politiek, met name van de PvdA.

Succesvol

De internationale aanpak van marines tegen piraterij is succesvol. Sinds mei 2012 is er geen schip meer gekaapt. In 2010 werden nog 174 schepen aangevallen en 47 schepen gekaapt. In 2013 waren er 7 aanvallen en is geen enkel schip gekaapt.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook