Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Naar Zeerechttribunaal voor vrijlating bemanning en schip Greenpeace

DEN HAAG

Nederland heeft het Zeerechttribunaal in Hamburg verzocht om een voorlopige maatregel in de kwestie van het Nederlandse schip de Arctic Sunrise. De Staat vraagt vrijlating van de gedetineerde bemanning en vrijgave van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Naar verwachting is binnen 2 à 3 weken in Hamburg een zitting waar Nederland en de Russische Federatie hun visie op het juridische geschil kunnen bepleiten. Het tribunaal velt binnen ongeveer een maand na 21 oktober een oordeel.

Zeerechtverdrag

De procedure wordt gevoerd op basis van het Zeerechtverdrag van de Verenigde Naties uit 1982, waarbij de Russische Federatie en Nederland zijn aangesloten. De procedure in Hamburg is mogelijk omdat de Staat eerder, op 4 oktober, een arbitrage is begonnen tegen de Russische federatie. Dat was de verplichte eerste stap. Omdat Nederland vrijgave van schip en vrijlating van de bemanning spoedeisend vindt, is nu deze vervolgstap gezet.

Tegelijk wordt de arbitrageprocedure voortgezet. De Russische Federatie moet voor 3 november een arbiter hebben benoemd. Nederland heeft dat inmiddels gedaan. In totaal zijn 5 arbiters nodig. Als Rusland niet voor die dag een arbiter benoemt, dan kan Nederland de president van het Zeerechttribunaal vragen de overige vier arbiters te benoemen.

Als van Russische kant stappen worden gezet om te overleggen over de juridische kwesties, is Nederland bereid de procedure in Hamburg en de arbitrage te staken, maar alleen nadat het schip en de bemanning zijn vertrokken.

Onterecht opgesloten

In Rusland zitten 28 Greenpeace-actievoerders en 2 journalisten in de cel. Onterecht opgesloten voor hun poging de Noordpool te beschermen tegen olieboringen, zegt Greenpeace . ‘Op 19 september werd onze ijsbreker de Arctic Sunrise door de Russische autoriteiten in beslag genomen. Alle opvarenden werden vastgezet. De aanklacht: piraterij, waarvoor de maximum straf in Rusland 15 jaar bedraagt. Dit is natuurlijk de wereld op zijn kop.’ (DvdM)

NOS Video maandag 21 oktober 2013, 17:08

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook