Aztec Maiden ontsnapt aan Hollandse bankenkust

De Filipijnse bulkcarrier Aztec Maiden was vorige week drie dagen lang een toeristische attractie van formaat op het strand bij Wijk aan Zee. Het schip verdaagde donderdagnacht 19 januari met een haperende hoofdmotor en krabbend anker op de Noord-Hollandse kust. Zaterdag wist ze aan de tros van de sleper Svitzer Marken te ontsnappen.

Aztec Maiden ontsnapt aan Hollandse bankenkust

De bijna 20.000 ton metende Aztec Maiden (155 x 24 meter) met thuishaven Manilla was uit Amsterdam vertrokken, waar 11.000 ton kolen was gelost bij Overslag Bedrijf Amsterdam (OBA). Net buiten de pieren van IJmuiden, rond 2.30 uur, ontstonden voortstuwingproblemen doordat de schroef van het hoog op het water liggende schip lucht hapte. De loods wilde koers zetten naar het westen en trachtte het schip met de kop in de wind in positie te krijgen. Toen dit niet goed lukte werd geprobeerd terug te keren naar IJmuiden. Maar de motor reageerde niet en viel uit onder invloed van de toerentalbegrenzer. Het anker moest eruit, maar bleek in de stormachtige westenwind niet te houden. De situatie werd precair, terwijl het in de machinekamer maar niet wilde lukken de motor weer aan de gang te krijgen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (24)

  • Aardig verhaal. alleen De sneer richting KNRM (Koos van Messel) kan ik niet verwerken.
    Inderdaad de bergingsbedrijf Noordgat met de Hurricane heeft goed werk verricht. Ook zeker omdat zij altijd gestreden hebben dat de KNRM zich niet met bergingswerk mochten bemoeien.
    Maar toch.
    De redders van IJmuiden hadden er reeds 20 uur op zitten. De meesten van hen zijn vrijwilligers. En zijn niet bestemd voor zulk soort werk, ondanks dat ze wel de kunde in huis hebben.
    Noordgat is toch een commerciële organisatie. Wel wil ik de opmerking plaatsen dat het werk van de mannen zoals Simon en Arjen en hun mannen ook zeer goed werk verrichten.

    Geplaatst door: Reddingwezen op
  • Nadat de hoofdmotor in overspeed is geweest moet je op de brug resetten (motor blijft gewoon draaien). Bij overspeed word de brandstof toevoer terug geregeld (niet de pompen uit hoor)naar stationar.

    Geplaatst door: Scheeps Elektriciën op
  • Had nog een nabrander.
    Heeft iemand enig idee waarom die sleepkabel van de Ievoli-Black 2 keer moet breken???
    Zelf heb ik wel een idee… Dit is geen echte sleper! maar een doorgeleerde supplyer.

    Geplaatst door: Bart op
  • Volgens mij staat duidelijk in het verhaal: De schroef pakte veel lucht, daardoor de max toeren begrenzer in werking. Dus die trekt de brandstof pompen dicht. Ja ,als je dan niet weet, hoe de boel moet resetten. krijg je de motor niet snel aan de gang. Ook als je helemaal niet aan de begrenzer denkt.Zo zou het gegaan kunnen zijn.
    Een ongeluk heeft nooit één oorzaak, het ene opgeteld bij het ander en??

    Geplaatst door: subaru rijder op
  • Je zou van een scheepvaart gerelateerd blad wel wat meer kennis verwachten, de Hurricane van Noordgat is een snelle boot en de Koos van Messel is een reddingsboot werden gebruikt om de sleepverbindingen te helpen overbrengen.

    Geplaatst door: Jaap op
  • wat is het verschil tussen belangstellenden en ramptouristen.

    Geplaatst door: m jakobs op
  • Het anker was aan het krabben,en we hadden problemen in de machinekamer,het oude beestje wou niet meer starten.Met de waarheid kom je verder,de rederij knibbelt al jaren met minder kosten,en zie nu het resultaat.Mij hebben ze ontslagen vanwege openheid.Tabee jongens.

    Geplaatst door: hebjelijm op
  • en hij is weer los en varende, zo te zien op marinetraffic.

    Geplaatst door: joschko op
  • door motor storing, betreft al een oud beestje MAN B&W 5L50MC, er wordt veel beknibbeld op kosten van onderhoud, en dan krijg je dit soort gevallen goedkoop is dus vaak duurkoop.
    gr

    Geplaatst door: leo op
  • Vannacht heeft alleen de Switzer Marken een poging gedaan omdat de draad van de Ievoli Black gebroken was. Sinds een uur hebben beide slepers weer een verbinding, het wachten is op hoogwater, rond 14.00 uur.

    Geplaatst door: Hans op
  • Zat heel toevallig gister mee teluisteren op de marifoon scanner van KNRM ijmuiden. Loods hield het schip niet meer met de neus naar het westen.. na een mislukte poging om eerst met de wind mee en dan weer vol het westen in te draaien besloten ze toch het anker te droppen.
    Verhaal ging in de trand van:
    Haven-ijmuiden: Waar gaat u naar toe Aztec Maiden?
    Aztec: Nou eigenlijk willen wij naar het westen maar het schip wil niet..
    Aztec: Wij gaan nog 1 poging doen. wind mee en dan door naar het westen.
    Haven-ijmuiden: Als u uw ankers wilt laten vallen moet u het nu doen, anders zit u boven de kabels
    (5min later)
    Haven-ijmuiden: Ik weet niet of u het anker al uit heeft, maar u zit nu boven de kabels:
    Aztec: Het anker ligt nu op de grond. Op goed geluk dan maar
    Haven ijmuiden: Als u een sleper nodig heeft moet u het zelf melden.
    Aztec: Okay begrepen. (5min later)
    Aztec: Ik wil graag een zee sleper
    Haven ijmuiden: Okay, de Triton is onderweg

    Dit is het laatste wat ik heb gehoord want ik dacht dat de sensatie nu wel over zou zijn ivm die sleper die onderweg was en dat de Aztec stil lag volgens Marine Traffic.. dus ben ik maar gaan slapen.

    Wist wel gelijk welk schip het was toen ik wakker werd en hoorde dat er eentje gestrand was 😉
    Gr

    Marten

    Geplaatst door: Marten op
  • Allen bedankt voor de duidelijke toelichting.

    Het viel mij idd ook op dat het tweede anker nog in de kluis zat.

    Ben benieuwd wat de oorzaak is geweest.

    Met vriendelijke groet,
    Robert
    Twitter @scheepsspotter

    Geplaatst door: Scheepssspotter op
  • @Peter 16.57u. Helemaal met u eens : beelden en zijn 1e reactie’s geven het volste recht, te twijfelen aan s’mans capaciteiten. Zo wist de ARD (duitse tv die een verslaggever ter plekke hebben)uit betrouwbare bron te vermelden dat er van deze kaptein 2 psychologische tetsts bestaan en hij aangenomen blijkt te zijn 3(!)dagen na de 2e(!!) test.Het bestaan v.d. eerste test is door een woordvoerder der rederij ontkend,echter wel aangetoond.Dan,algemeen, wat deze gebeurtenis betreft..:vannacht is het hier a.d. kust (en dat zal in Noordwijk e.o. niet veel anders zijn geweest) plots flink tekeer gegaan vanuit het westen.Zaten behoorlijke uitschieters bij/tussen.
    Zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben bij het stranden.

    Geplaatst door: Walter, Brielle op
  • Hallo Robert,

    Ik ben een gepensioneerd gezagvoerder (Nederland & Nedlloyd). Natuurlijk wordt de machinekamer op notice gezet bij slecht weer of als je dicht onder de kust zit. Maar heb zelf heel vaak de beslissing genomen om de machinekamer af te bestellen als wij voor anker lagen. Denk aan de lange wachttijden in de P.G. Het is veel belangrijker dat er brugwacht wordt doorgelopen, een goede HWTK heeft zijn motor binnen 10 min aan de praat. Heb dit zelf een aantal keer meegemaakt, natuurlijk niet goed voor de motor maar het moet. Ben dus ook benieuwd wat er nu aan de hand is. ik ben het eens met de heer Steenbergen

    Gr hans

    Geplaatst door: Hans op
  • Dat je na het verlaten van IJmuiden ten anker gaat, is niet zo bijzonder. Ook zeeschepen liggen wel eens zonder werk, vrij vaak zelfs.

    Als je de track op marinetraffic bekijkt, met de tijden er bij, heeft hij nauwelijks een half uur rond de ankerpositie gelegen. Dus de motor stond amper stil.
    Ik zou eerder denken dat hij motorproblemen had en daarom ten anker ging.

    Geplaatst door: R.A. Steenbergen op
  • Ik las dat het schip IJmuiden had verlaten, dan begrijp ik niet goed waarom hij voor Wijk aan Zee ten anker gaat. Las dat ze motor niet konden starten, dus misschien problemen met de voortstuwing. Begrijp dat je dan ten anker gaat, maar in mijn tijd liep je brugwacht door en het krabben van een anker, mag ik hopen, hebben ze ook vandaag de dag toch nog wel snel door. Je laat wat extra ketting vieren of een tweede anker en het probleem is weg. Het weer was natuurlijk niet zo dat er problemen op te verwachten waren. Misschien dat deze mensen machineproblemen hadden, te weinig ankerlengte uit en geen brugwacht hadden.

    Geplaatst door: Hans op
  • Even terug komend op de Astec Maiden, Zijn hier kapiteins die mij kunnen vertellen waarom de hoofdmotor niet meteen word gestart als er een krabbend anker is?
    Ik neem aan dat de Ho Mo standby (warm staat en klaar voor een start) staat als je achter een anker ligt, zeker bij deze weersomstandigheden.
    Benieuwd naar een reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Robert.
    twitter @Scheepsspotter

    Geplaatst door: Scheepssspotter op
  • @ Walter Brielle,

    Hoe dan ook, als je de beelden van de Costa bekijkt, kun je niet anders concluderen dat deze kapitein een ongelooflijke sukkel is geweest.
    En de verhalen die hierna de kop op steken, al is maar 10% hiervan waar, dan nog verdiend dit showmannetje de strepen op zijn schouders niet.

    Geplaatst door: Peter op
  • Kon onze ETV niet voorkomen dat het schip aan de grond liep?

    Geplaatst door: Sleper op
  • Er is geen poging ondernomen om de Aztec Maiden om 13.00 uur los te trekken.

    Geplaatst door: PieterW op
  • @martien…met je opm. refereer je aan de Costa…De l*lverhalen in de ned. pers zijn niet/nauwelijks geloofwaardig te noemen:alleen al het feit dat de kaptein 1 uur ná de stranding nog een diner besteld zou hebben,terwijl een kelner verklaard heeft,hem ruim vóór de stranding (inderdaad in gezelschap van een leuke dame)bediend heeft aan zijn tafel.De ned. pers (?)op z’n best.Het is overduidelijk te merken in de journalistiek en nieuwsgaring dat het niveau te wensen over laat;dat de diploma’s op de div. hoge-scholen waar “journalistiek” gegeven is/wordt, te koop zijn/waren (InHolland te R’dam, Windesheim in Zwolle)en dat daar gretig gebruik van is gemaakt.

    Geplaatst door: Walter Brielle op
  • Alleen of met een jonge vrouw.

    Geplaatst door: martien op
  • @alle: Heb gehoord dat de kapitein om 05u15 aan het ontbijt zat bij paviljoen ‘Het Strandhuis’…

    Geplaatst door: Liam op
  • Misschien wilde deze kapitein ook zwaaien naar een bekende op het strand.Goed voorbeeld doet goed volgen…..

    Geplaatst door: alle op

Reageer

Aztec Maiden ontsnapt aan Hollandse bankenkust | Schuttevaer.nl

Aztec Maiden ontsnapt aan Hollandse bankenkust

De Filipijnse bulkcarrier Aztec Maiden was vorige week drie dagen lang een toeristische attractie van formaat op het strand bij Wijk aan Zee. Het schip verdaagde donderdagnacht 19 januari met een haperende hoofdmotor en krabbend anker op de Noord-Hollandse kust. Zaterdag wist ze aan de tros van de sleper Svitzer Marken te ontsnappen.

Aztec Maiden ontsnapt aan Hollandse bankenkust

De bijna 20.000 ton metende Aztec Maiden (155 x 24 meter) met thuishaven Manilla was uit Amsterdam vertrokken, waar 11.000 ton kolen was gelost bij Overslag Bedrijf Amsterdam (OBA). Net buiten de pieren van IJmuiden, rond 2.30 uur, ontstonden voortstuwingproblemen doordat de schroef van het hoog op het water liggende schip lucht hapte. De loods wilde koers zetten naar het westen en trachtte het schip met de kop in de wind in positie te krijgen. Toen dit niet goed lukte werd geprobeerd terug te keren naar IJmuiden. Maar de motor reageerde niet en viel uit onder invloed van de toerentalbegrenzer. Het anker moest eruit, maar bleek in de stormachtige westenwind niet te houden. De situatie werd precair, terwijl het in de machinekamer maar niet wilde lukken de motor weer aan de gang te krijgen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (24)

  • Aardig verhaal. alleen De sneer richting KNRM (Koos van Messel) kan ik niet verwerken.
    Inderdaad de bergingsbedrijf Noordgat met de Hurricane heeft goed werk verricht. Ook zeker omdat zij altijd gestreden hebben dat de KNRM zich niet met bergingswerk mochten bemoeien.
    Maar toch.
    De redders van IJmuiden hadden er reeds 20 uur op zitten. De meesten van hen zijn vrijwilligers. En zijn niet bestemd voor zulk soort werk, ondanks dat ze wel de kunde in huis hebben.
    Noordgat is toch een commerciële organisatie. Wel wil ik de opmerking plaatsen dat het werk van de mannen zoals Simon en Arjen en hun mannen ook zeer goed werk verrichten.

    Geplaatst door: Reddingwezen op
  • Nadat de hoofdmotor in overspeed is geweest moet je op de brug resetten (motor blijft gewoon draaien). Bij overspeed word de brandstof toevoer terug geregeld (niet de pompen uit hoor)naar stationar.

    Geplaatst door: Scheeps Elektriciën op
  • Had nog een nabrander.
    Heeft iemand enig idee waarom die sleepkabel van de Ievoli-Black 2 keer moet breken???
    Zelf heb ik wel een idee… Dit is geen echte sleper! maar een doorgeleerde supplyer.

    Geplaatst door: Bart op
  • Volgens mij staat duidelijk in het verhaal: De schroef pakte veel lucht, daardoor de max toeren begrenzer in werking. Dus die trekt de brandstof pompen dicht. Ja ,als je dan niet weet, hoe de boel moet resetten. krijg je de motor niet snel aan de gang. Ook als je helemaal niet aan de begrenzer denkt.Zo zou het gegaan kunnen zijn.
    Een ongeluk heeft nooit één oorzaak, het ene opgeteld bij het ander en??

    Geplaatst door: subaru rijder op
  • Je zou van een scheepvaart gerelateerd blad wel wat meer kennis verwachten, de Hurricane van Noordgat is een snelle boot en de Koos van Messel is een reddingsboot werden gebruikt om de sleepverbindingen te helpen overbrengen.

    Geplaatst door: Jaap op
  • wat is het verschil tussen belangstellenden en ramptouristen.

    Geplaatst door: m jakobs op
  • Het anker was aan het krabben,en we hadden problemen in de machinekamer,het oude beestje wou niet meer starten.Met de waarheid kom je verder,de rederij knibbelt al jaren met minder kosten,en zie nu het resultaat.Mij hebben ze ontslagen vanwege openheid.Tabee jongens.

    Geplaatst door: hebjelijm op
  • en hij is weer los en varende, zo te zien op marinetraffic.

    Geplaatst door: joschko op
  • door motor storing, betreft al een oud beestje MAN B&W 5L50MC, er wordt veel beknibbeld op kosten van onderhoud, en dan krijg je dit soort gevallen goedkoop is dus vaak duurkoop.
    gr

    Geplaatst door: leo op
  • Vannacht heeft alleen de Switzer Marken een poging gedaan omdat de draad van de Ievoli Black gebroken was. Sinds een uur hebben beide slepers weer een verbinding, het wachten is op hoogwater, rond 14.00 uur.

    Geplaatst door: Hans op
  • Zat heel toevallig gister mee teluisteren op de marifoon scanner van KNRM ijmuiden. Loods hield het schip niet meer met de neus naar het westen.. na een mislukte poging om eerst met de wind mee en dan weer vol het westen in te draaien besloten ze toch het anker te droppen.
    Verhaal ging in de trand van:
    Haven-ijmuiden: Waar gaat u naar toe Aztec Maiden?
    Aztec: Nou eigenlijk willen wij naar het westen maar het schip wil niet..
    Aztec: Wij gaan nog 1 poging doen. wind mee en dan door naar het westen.
    Haven-ijmuiden: Als u uw ankers wilt laten vallen moet u het nu doen, anders zit u boven de kabels
    (5min later)
    Haven-ijmuiden: Ik weet niet of u het anker al uit heeft, maar u zit nu boven de kabels:
    Aztec: Het anker ligt nu op de grond. Op goed geluk dan maar
    Haven ijmuiden: Als u een sleper nodig heeft moet u het zelf melden.
    Aztec: Okay begrepen. (5min later)
    Aztec: Ik wil graag een zee sleper
    Haven ijmuiden: Okay, de Triton is onderweg

    Dit is het laatste wat ik heb gehoord want ik dacht dat de sensatie nu wel over zou zijn ivm die sleper die onderweg was en dat de Aztec stil lag volgens Marine Traffic.. dus ben ik maar gaan slapen.

    Wist wel gelijk welk schip het was toen ik wakker werd en hoorde dat er eentje gestrand was 😉
    Gr

    Marten

    Geplaatst door: Marten op
  • Allen bedankt voor de duidelijke toelichting.

    Het viel mij idd ook op dat het tweede anker nog in de kluis zat.

    Ben benieuwd wat de oorzaak is geweest.

    Met vriendelijke groet,
    Robert
    Twitter @scheepsspotter

    Geplaatst door: Scheepssspotter op
  • @Peter 16.57u. Helemaal met u eens : beelden en zijn 1e reactie’s geven het volste recht, te twijfelen aan s’mans capaciteiten. Zo wist de ARD (duitse tv die een verslaggever ter plekke hebben)uit betrouwbare bron te vermelden dat er van deze kaptein 2 psychologische tetsts bestaan en hij aangenomen blijkt te zijn 3(!)dagen na de 2e(!!) test.Het bestaan v.d. eerste test is door een woordvoerder der rederij ontkend,echter wel aangetoond.Dan,algemeen, wat deze gebeurtenis betreft..:vannacht is het hier a.d. kust (en dat zal in Noordwijk e.o. niet veel anders zijn geweest) plots flink tekeer gegaan vanuit het westen.Zaten behoorlijke uitschieters bij/tussen.
    Zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben bij het stranden.

    Geplaatst door: Walter, Brielle op
  • Hallo Robert,

    Ik ben een gepensioneerd gezagvoerder (Nederland & Nedlloyd). Natuurlijk wordt de machinekamer op notice gezet bij slecht weer of als je dicht onder de kust zit. Maar heb zelf heel vaak de beslissing genomen om de machinekamer af te bestellen als wij voor anker lagen. Denk aan de lange wachttijden in de P.G. Het is veel belangrijker dat er brugwacht wordt doorgelopen, een goede HWTK heeft zijn motor binnen 10 min aan de praat. Heb dit zelf een aantal keer meegemaakt, natuurlijk niet goed voor de motor maar het moet. Ben dus ook benieuwd wat er nu aan de hand is. ik ben het eens met de heer Steenbergen

    Gr hans

    Geplaatst door: Hans op
  • Dat je na het verlaten van IJmuiden ten anker gaat, is niet zo bijzonder. Ook zeeschepen liggen wel eens zonder werk, vrij vaak zelfs.

    Als je de track op marinetraffic bekijkt, met de tijden er bij, heeft hij nauwelijks een half uur rond de ankerpositie gelegen. Dus de motor stond amper stil.
    Ik zou eerder denken dat hij motorproblemen had en daarom ten anker ging.

    Geplaatst door: R.A. Steenbergen op
  • Ik las dat het schip IJmuiden had verlaten, dan begrijp ik niet goed waarom hij voor Wijk aan Zee ten anker gaat. Las dat ze motor niet konden starten, dus misschien problemen met de voortstuwing. Begrijp dat je dan ten anker gaat, maar in mijn tijd liep je brugwacht door en het krabben van een anker, mag ik hopen, hebben ze ook vandaag de dag toch nog wel snel door. Je laat wat extra ketting vieren of een tweede anker en het probleem is weg. Het weer was natuurlijk niet zo dat er problemen op te verwachten waren. Misschien dat deze mensen machineproblemen hadden, te weinig ankerlengte uit en geen brugwacht hadden.

    Geplaatst door: Hans op
  • Even terug komend op de Astec Maiden, Zijn hier kapiteins die mij kunnen vertellen waarom de hoofdmotor niet meteen word gestart als er een krabbend anker is?
    Ik neem aan dat de Ho Mo standby (warm staat en klaar voor een start) staat als je achter een anker ligt, zeker bij deze weersomstandigheden.
    Benieuwd naar een reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Robert.
    twitter @Scheepsspotter

    Geplaatst door: Scheepssspotter op
  • @ Walter Brielle,

    Hoe dan ook, als je de beelden van de Costa bekijkt, kun je niet anders concluderen dat deze kapitein een ongelooflijke sukkel is geweest.
    En de verhalen die hierna de kop op steken, al is maar 10% hiervan waar, dan nog verdiend dit showmannetje de strepen op zijn schouders niet.

    Geplaatst door: Peter op
  • Kon onze ETV niet voorkomen dat het schip aan de grond liep?

    Geplaatst door: Sleper op
  • Er is geen poging ondernomen om de Aztec Maiden om 13.00 uur los te trekken.

    Geplaatst door: PieterW op
  • @martien…met je opm. refereer je aan de Costa…De l*lverhalen in de ned. pers zijn niet/nauwelijks geloofwaardig te noemen:alleen al het feit dat de kaptein 1 uur ná de stranding nog een diner besteld zou hebben,terwijl een kelner verklaard heeft,hem ruim vóór de stranding (inderdaad in gezelschap van een leuke dame)bediend heeft aan zijn tafel.De ned. pers (?)op z’n best.Het is overduidelijk te merken in de journalistiek en nieuwsgaring dat het niveau te wensen over laat;dat de diploma’s op de div. hoge-scholen waar “journalistiek” gegeven is/wordt, te koop zijn/waren (InHolland te R’dam, Windesheim in Zwolle)en dat daar gretig gebruik van is gemaakt.

    Geplaatst door: Walter Brielle op
  • Alleen of met een jonge vrouw.

    Geplaatst door: martien op
  • @alle: Heb gehoord dat de kapitein om 05u15 aan het ontbijt zat bij paviljoen ‘Het Strandhuis’…

    Geplaatst door: Liam op
  • Misschien wilde deze kapitein ook zwaaien naar een bekende op het strand.Goed voorbeeld doet goed volgen…..

    Geplaatst door: alle op

Reageer