Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

‘Uitsluitend Filippijnse crews niet aan de orde’

AMSTERDAM

Voorzitter Tineke Netelenbos van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is in actie gekomen na een uitspraak van de Nederlandse ambassadeur op de Filippijnen, Robert Brinks. Op een Filippijns-Nederlandse maritieme bijeenkomst zou hij hebben gezegd dat Nederlandse reders graag hun schepen met uitsluitend Filippijnse crews zouden willen bemannen. De vakbond Nautilus International pikte citaten op en vroeg de KVNR om opheldering.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (6)
 • jacob

  ik dacht dat er bij schuttevaer spelregels-huisregels waren met betrekking tot respect.

  @ Anton Sandretti, heb je dat nodig om zo te spreken over mensen?
  heb je een minderwaardiheidscomplex…?

  @ redactie waarom verwijderen jullie zulk discriminerende, neerbuigende benamingen niet !!

 • Anton Sandretti

  De flipjes worden aangenomen omdat ze
  1e. goedkoop zijn,
  2e. omdat het in de filippijnen moelijk is om een
  job te vinden (maritiem of niet) accepteren de
  “zeelieden” alle condities, zolang het maar
  op een buitenlands schip is,
  3e. de rederijen vinden de flipjes goed en heel
  gehoorzaam, dus worden de Nederlanders niet
  meer aangenomen door de slechte eigenaren.

  Anton

 • jan-willem

  Het is toch onbegrijpelijk dat dhr.van den broek van de vakbond Nautilus zegt, anders redden WE het op de vloot niet zonder buitenlanders. Ik lees dit als een vrijbrief voor goedkope buitenlanders, want dhr. van den broek heeft ook geen problemen met Jo Tankers omdat daar duidelijkheid was. Het doet toch pijn dat een voorzitter van Nautilus hier goedkeuring over kan geven.

 • Captain Hogerkamp

  Neem bijvoorbeeld Seatrade die nemen zowieso geen Nederlanders meer aan die PZ baas daar laat ook duidelijk weten dat Nederlanders niet graag gezien worden, ik hoor van stagiaires die daar gesolliciteerd hebben nee te horen krijgen. Laten we toch eerlijk zijn met Nederlandse Officieren zijn er minder schade claims en dus de Nederlanders kwalitatief veel beter zijn. Neem bijvoorbeeld alle ongevallen onder Nederlandse vlag en kijk welke Nationaliteiten hierin betrokken zijn. Er zijn gelukkig nog genoeg Nederlandse reders die graag Nederlandse Officieren willen hebben maar dit zijn dan ook vaar kwaliteit bedrijven.

  Groet,
  Jan.

 • Duh!

  Yep, het gaat om de centen, kwaliteit en veiligheid interesseert in werkelijkheid geen hond.
  Uit eigen ervaring weet ik dat de exessen die hier in deze krant regelmatig voorbij komen het topje van de ijsberg zijn.

  Politici lullen maar wat in de rondte, soms komt er wat aan werkelijkheid naar buiten als iemand zijn mond voorbij praat of per ongeluk een microfoon open blijft staan. Tineke mag in dit geval er een pleistertje opplakken en we gaan weer over op de orde van de dag.

  Het mooie zeevarende beroep is allang ten onder gegaan aan de welvaart en export van arbeid naar lagelonenlanden om onze welvaart instand te houden.

 • Huug Pieterse

  Dit bericht is mosterd na de maaltijd! Geen complete Filipijnse crew op de Nederlandse schepen??!!! Dat station is allang gepasseerd!! Er varen al veel schepen met een compleet buitenlandse crew van welke nationaliteit dan ook. Nu gaan we campagne voeren ??!!! Nu krijgen stagiaires te horen dat ze niet moeten denken dat ze terug mogen komen voor een reguliere plaats op de vloot. Nu varen er schepen met Nederlandse vlag waar alleen de reisleider nog een Nederlander is. Hij moet in een atmosfeer van sociale armoede maar zien dat de boel van A naar B gevaren wordt.
  Sorry maar de bedenkers van dit bericht hebben heel erg veel boter op hun hoofd of weten absoluut niet wat er speelt op de zeevaart.
  succes

  Huug

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook