Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Zware last voor Fairplayer

ANTWERPEN

De jongste aanwinst van Jumbo Shipping, de heavylifter Fairplayer, heeft in Antwerpen een flinke hoeveelheid zware componenten aan boord genomen, waaronder als deklading een 1200 ton wegende vacuümtoren. De componenten zijn bestemd voor het Motiva Project dat Shell in de Verenigde Staten uitvoert.

In Port Arthur is Shell bezig met een aanzienlijke uitbreiding van de Motiva-raffinaderij. Hiervan moet de doorzetcapaciteit in 2010 per dag met 325.000 vaten olie zijn vergroot. De raffinaderij produceert benzine, dieselolie en vliegtuigbrandstof voor de Amerikaanse markt. Voor de uitbreiding zijn in diverse delen van de wereld grote, zware onderdelen besteld, waaronder in België. Jumbo Shipping werd ingehuurd om verschillende componenten, waaronder drie reactoren, twee separatoren en twee 625 ton wegende vaten met een lengte van 42 meter en een diameter van tien meter te transporteren. Klapstuk was het in Antwerpen met het eigen hijsgerei laden van een 1200 ton wegende vacuümtoren. De toren, met een lengte van vijftig meter en een diameter van zeventien meter, werd op een ponton aangevlet en tussen de vaste wal en de Fairplayer afgemeerd. Bij het aan boord hijsen moesten alle bemanningsleden die niet direct bij het hijsen betrokken waren, uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk het schip verlaten. In anderhalf uur tijd stond de toren veilig aan dek en kon worden gezeevast. Hierna vertrok de Fairplayer richting Port Arthur.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook