Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Veel kabeljauw en schelvis ten westen van Groenland

REYKJAVIK

Kabeljauw en schelvis hebben het moeilijk gehad in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, maar ze lijken nu weer helemaal terug te zijn. Rondom IJsland is het in de zomer soms dringen geblazen. ‘s Winters trekt een deel van de internationale rondvisvloot naar de vangstgebieden ten westen van Groenland.

1 / 1
De LVL-2156 Dorado heeft het afgelopen jaar vooral in Cuxhaven aangeland. (Foto W.M. den Heijer)

De LVL-2156 Dorado heeft het afgelopen jaar vooral in Cuxhaven aangeland. (Foto W.M. den Heijer)

Waar tot in jaren ‘60 van de vorige eeuw met name Britse zijtrawlers uit Grimsby en Hull met dikke vangsten terugkeerden, daar was het vanaf de jaren ‘80 armoe troef. De kabeljauwstand was behoorlijk uitgedund. IJsland stelde een 200-mijlszone in om de overbevissing aan te pakken. Dat was effectief want vrijwel alle rondvisbestanden wisten zich te herstellen.

Inmiddels zijn de bestanden zo groot dat enkele landen geen kans meer zien om het beschikbare quotum, buiten de 200-mijlszone van IJsland, optimaal te benutten. Vanaf eind april tot en met augustus viste een vloot van ruim 40 trawlers uit Rusland, Noorwegen, IJsland, Groenland, Letland en Duitsland op zo’n 210 mijl ten zuidwesten van Reykjavik op een bestek ter grootte van 20 bij 60 mijl op 62° Noord en 29° West. De vangsten van deze ultramoderne vriestrawlers ondergaan aan boord een compleet fabrieksmatige behandeling: strippen, ontkoppen, invriezen en verpakken of strippen, fileren, invriezen en verpakken. Omdat Reykjavik redelijk gunstig ligt, heeft daar de meeste overslag plaats. Desalniettemin zijn er ook vriestrawlers die hun lading in Duitsland lossen, onder meer in Cuxhaven en Bremerhaven.


Duits beheer

De onder Letse vlag varende LVL-2156 Dorado uit Liepaja lost haar lading diepgevroren rondvisfilets bijvoorbeeld in Cuxhaven. De in 1987 gebouwde, 60 meter lange trawler vist sinds 2016 onder beheer van Deutsche Fischfang Union GmbH & Co.KG in Cuxhaven. Deze rederij heeft vorig jaar ook de nieuwe 80 meter lange NC-100 Cuxhaven in de vaart genomen. Deze trawler vist eveneens hoog in het noorden.

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook