Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Tot 13,5 jaar cel in Urker cocaïnezaak Z-181 Dubbele Senior

AMSTERDAM

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag 7 december drie mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij cocaïnetransporten, onder andere via de Urker kotter Z-181 Dubbele Senior, veroordeeld tot celstraffen tot 13,5 jaar. Tegen de drie waren door de officier van justitie van het Landelijk Parket straffen van 5, 6 en 13 jaar en 9 maanden geëist.

De hoogste straf  was voor een man uit Amstelveen wegens deelneming aan een criminele drugsorganisatie in 2015, de beschieting van een woning, en voor de invoer van 261 kilo cocaïne. De man zou de schipper van de Urker vlagkotter hebben aangezet tot de smokkel. De cocaïne werd ontdekt in de haven van Harlingen. De opvarenden en een van de eigenaren van de Urker boot kregen in mei al straffen tussen de 3 en 6 jaar opgelegd.

PGP-berichten
Ook de andere twee mannen uit Den Helder en Urk werden veroordeeld voor deelneming aan een criminele drugsorganisatie. Het bewijs daarvoor komt vooral uit de ontsleutelde PGP-berichten van aanbieder Ennetcom. De servers van die aanbieder werden in 2016 in beslag genomen.

Uit die berichten komt ook bewijs voor de beschieting van een woning in Hippolytushoef. Daar was naast de man uit Amstelveen de man uit Den Helder bij betrokken, zo blijkt uit de uitspraak van de rechtbank. Overigens veroordeelt de rechtbank wegens een ernstige bedreiging, niet wegens poging tot doodslag, zoals geëist.

De derde verdachte, een man uit Urk, vergezelde de Amstelvener naar de vissersboot voor en na de invoer van de cocaïne. De Amstelvener wordt daarnaast veroordeeld voor witwassen van geld en horloges. (DvdM)
Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook