Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Minister houdt vast aan uitzondering voor schol

Den Haag

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijft bij de Europese Commissie pleiten voor de uitzondering van schol op de aanlandplicht. Zij wil dit voor elkaar krijgen met de invoering van de pilot Fully documented fisheries (FDF).

  • Proef met camera’s aan boord moet aanlandplicht voorkomen
  • In januari worden eerste schepen voorzien van FDF

Door Erik van Huizen

 

FDF is een proefproject waarbij camera’s aan boord van schepen de vangst en discards moeten gaan monitoren. Dit is een voorwaarde voor de uitzondering van schol van de aanlandplicht. De camerabeelden zouden een beter inzicht in de vangst- en discard-hoeveelheden en samenstelling moeten geven. Dit kan vervolgens worden ingezet om het onderzoek naar selectiviteit en overleving te versterken.

 

Snel beginnen

Sinds oktober wordt de pilot FDF in overleg met de sector en kennisinstellingen nader uitgewerkt. Over de opzet en aanpak is gerapporteerd naar de Europese Commissie. Omdat Nederland ook volgend jaar blijft pleiten voor verlenging van de uitzondering voor schol is het volgens de minister belangrijk dat er snel een begin wordt gemaakt met de pilot, zodat Nederland aan de Europese Commissie kan laten zien dat serieus werk wordt gemaakt van de pilot.

De planning is dat in januari de eerste systemen op de schepen worden geïnstalleerd. Omdat de uitzondering voor schol, waar de pilot aan is gekoppeld, is verkort van drie jaar naar één jaar is de opzet van de proef wel aangepast. Zo vindt de invoering van FDF op de deelnemende schepen meer gespreid plaats, waarbij wordt begonnen met drie schepen. Nog zeven schepen stromen gedurende het jaar in. Ook wordt de pilot zo opgezet dat na één jaar al tussenresultaten beschikbaar zijn. De ambitie van minister Schouten is om ook in opvolgende jaren de pilot voort te zetten.


Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook