Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Duitse Oostzeeharing verliest MSC-certificaat

SASSNITZ

Het MSC-certificaat voor Duitse haring uit de westelijke Oostzee is 1 september ingetrokken. Reden is de teruglopende haringstand, waardoor bij de huidige visserijbelasting het voortbestaan wordt bedreigd.

Dit voorjaar werd de richtwaarde voor de minimale hoeveelheid aan biomassa haring bijgesteld van 90.000 tot 120.000 ton. Het actuele haringbestand ligt volgens het Thünen Institut für Osteefischerei op 105.000 ton, waardoor de haring in de categorie bedreigd is terechtgekomen.

De International Council for Exploration of the Sea (ICES) had al in het voorjaar van 2018 een vangstverbod aanbevolen. Er zouden niet voldoende geslachtsrijpe haringen zijn om voor voldoende nakomelingen te zorgen. Omdat niet-MSC gecertificeerde vis vrijwel onverkoopbaar is, vrezen de vissers een forse strop. Onder wie Kai Arne-Schmidt van de Kutterfisch Zentrale in Cuxhaven. Hij vist met acht schepen 50% van de jaarlijkse haringvangst in de Oostzee bij elkaar en investeerde 90.000 euro in de certificering.

Bij EuroBaltic visverwerking in Sassnitz beraadt men zich op stappen waar de niet-gecertificeerde haring internationaal kan worden afgezet. Bij dit bedrijf wordt 80% van het Oostzee-quotum verwerkt.

Volgens het Thünen Institut is klimaatverandering de oorzaak van de teruglopende haringstand. Door de opwarming van het zeewater kunnen de haringlarven zich niet voldoende ontwikkelen. (WdN)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook