Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Visserijweek Workum: Meer jongeren bekwamen zich in historische visserijtechniek

WORKUM

Al 45 jaar trekken in de herfstvakantie Lemsteraken, Staverse jollen, Wieringeraken, schouwen en botters er vanuit Workum op uit om onder zeil op het IJsselmeer te vissen. Dit jaar met opvallend veel jongeren en soms wel erg veel wind.

1 / 2
De WR-48 verloor haar mast. De bemanning leende een ander schip en viste door.  (Foto Hajo Olij)

De WR-48 verloor haar mast. De bemanning leende een ander schip en viste door. (Foto Hajo Olij)

  • WON-119 en EH-17 winnaars Visserijweek Workum

Door Menno Smit
Er wordt op twee manieren gevist: met de kuil en met staande netten. Bij het kuilen (zes deelnemers) wordt een net al zeilend voortgesleept, er wordt dus actief gevist. De vangst bestaat  uit spiering. Bij de staandwantvisserij  (21 deelnemers) vist men met twee netten van elk 100 meter lang die met ankers op de bodem worden gezet. Snoekbaars, baars, bot, blei en wolhandkrab zijn de soorten die men zo hoopt te vangen.

Dag minder
De zeilende vissers van Visserij Vereniging Workum (VVW) kregen dit jaar ook te maken met beperkende maatregelen van het ministerie, waar de beroepsvisserij op het IJsselmeer ook mee te maken heeft. Er mocht ongeveer 20% minder netten worden gezet. Men wilde graag met twee netten blijven vissen en daarom  koos men ervoor om één van de vijf visdagen  in te leveren. Dat werd de laatste dag, de vrijdag.

Jonge vissers
De VVW is trots op het toenemende aantal jongeren dat de laatste jaren op de zeilschepen meevist. Zo heeft de jol HL-90 in Jordy Osinga een schipper van 16 jaar en was Lisanne Postma (17 jaar) schipper op de LE-50. Op een aantal schepen waren zelfs nog jongere kleinkinderen van de bemanning de hele week mee. Veel jongeren zijn enthousiast gemaakt door de activiteiten van de Jonge Vissers onder Zeil, dit is een onderdeel van Stichting De Staverse Jol .

Pech
De harde wind zorgde ook voor flinke pech. Zo brak woensdagmorgen tijdens een bij vlagen harde wind op het IJsselmeer de mast van de Wieringeraak WR-48 van schipper Wiebe Visser. De KNRM en een schip van Rijkswaterstaat boden hulp en assisteerden bij het binnenlopen van 't Soal in Workum. Eenmaal daar kreeg het binnenbrengen van de vangst prioriteit bij de vissers. De manden vis werden overgezet op de reddingboot, die ze net op tijd voor de veiling om 13:00 uur bij de nieuwe veilingmeester Frans Bekema kon afleveren.

Geen persoonlijke ongelukken gelukkig en toen de bemanning van de WR-48 ‘s middags een schip te leen kreeg aangeboden besloten ze zonder aarzelen de week uit te vissen.

Vangsten kuilers
De vangsten kunnen van jaar tot jaar sterk verschillen. Nadat in de afgelopen jaren ruimschoots spiering was aangevoerd (twee jaar geleden nog ruim 1.000 pond) liet de spiering het dit jaar vrijwel afweten. In totaal slechts 26 pond, maar wel van een opvallend groot formaat.

De EH-17 van Jan Willem Stofberg wist hiervan de helft aan wal te zetten en werd met een vangst van 13 pond winnaar van de Zilveren Brijlepel voor de kuilschepen. 

Nettenvissers
Ook hier verschilden de vangsten heel sterk met vorig jaar. De snoekbaarsvangst (nu 156 pond) halveerde. Ook flink minder wolhandkrab en met 81 pond tegen 330 pond vooral heel veel minder bot. Met 1310 pond werd er wel veel meer baars aangevoerd (524 pond 2017) waaronder veel grote baars.

Blei en brasem werd massaal gevangen, maar liefst 1763 pond tegen 1295 vorig jaar. Maar met een opbrengst van 0,25 cent per pond werden de vissers daar niet echt blij van. Aparte vangsten waren een aantal karpers en een paar snoekjes.

Snoekbaars, baars en bot worden op woensdag en zaterdag aan het publiek verkocht. De publieke belangstelling was goed en de prijzen stemden tot tevredenheid. Alleen bij de grotere partijen baars (meer dan 20 pond per portie) zakte de prijs in.

Blei, brasem en wolhandkrab gaan naar groothandels in respectievelijk Woudsend en Franeker, waarna deze soorten na bewerking wereldwijd worden verkocht.

Winnaar nettenvissers
Het schip met de hoogste besomming en daarmee winnaar van de Zilveren Brijlepel werd de Lemsteraak WON-119 van Martin Tanis en Moniek Buijzen. Geen echte verrassing, want dit schip eindigde al vaker in de Top drie en won in 2014 eveneens de Brijlepel.

Tweede werd de WR-151 van Harold de Lange en derde de EB-43 van schipper Leo de Jong. De LE-50 met haar jonge bemanning en 17-jarige schipperse leverde een goede prestatie door vierde te worden.

Andere prijzen
Verreweg de meeste vis werd gevangen door de EB-43. In totaal 653 pond waaronder 563 pond blei. De gedeelde tweede plaats ging naar de WON-119 en WR-48 met 422 pond.

De prijs voor de meeste wolhandkrab ging naar de ST-79 van Ivor van Klink en naar de LE-50 van Lisanne Postma. Met hun jonge lenige vingers wisten beide bemanningen 13 pond wolhandkrab uit de netten te peuteren.

De kanjerprijs ging naar de KH-44 van de Stichting Varend Erfgoed Kolhorn van schipper Frans Schepers die een brasem van 10 pond wist te vangen.

Over de pechprijs hoefde men niet lang te vergaderen. Die ging naar de WR-48.

De jol HL-90 van Stichting De Staverse Jol met schipper Jordy Osinga werd dit jaar  gekozen tot het best verzorgde schip.  

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook