Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Garnalenbedrijven Klaas Puul en Foppen fuseren

VOLENDAM

Het garnalenbedrijf Klaas Puul uit Volendam en zalm- en garnalenverwerker Foppen uit Harderwijk gaan samen verder als Dutch Seafood Company. Met een gezamenlijke omzet van 310 miljoen euro wordt het de tweede partij in Nederland, na marktleider Parlevliet & Van der Plas uit Valkenburg, die in 2014 Heiploeg in Zoutkamp overnam.

Klaas Puul, met vestigingen in Volendam, Edam en Marokko, was sinds twee jaar grotendeels in handen van investeringsmaatschappij H2 Equity Partners. Klaas Puul heeft een omzet van 170 miljoen euro, die voor 90% wordt gerealiseerd uit de inkoop en verwerking van garnalen. Een klein deel komt uit de handel in zalm. De productie hiervan gaat naar Harderwijk.
Foppen, een familiebedrijf, is met een omzet van 140 miljoen euro vooral groot in de verwerking van en handel in zalm. De handel in garnalen is bescheiden van omvang. De verwerking van garnalen zal worden ondergebracht in Volendam. In Griekenland heeft Foppen een verwerkingsfabriek voor zalm.

Zowel Klaas Puul als Foppen liepen tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan. Directeur en grootaandeelhouder Jan Foppen (49) zocht bovendien al langer naar een zakenpartner, omdat hij geen opvolger had. Met het bundelen van de krachten wordt verwacht dat het marktaandeel op internationale schaal kan worden vergroot. De verwerkingscapaciteit zal worden uitgebreid. In Marokko zal een tweede garnalenpellerij worden gebouwd, die werkgelegenheid biedt aan 1500 mensen. De andere fabriek in Marokko, die in 2015 door Klaas Puul werd geopend, biedt werkgelegenheid aan circa 2500 mensen.

Klaas Puul stuurt nu 10 koelwagens per week met Hollandse garnalen naar Marokko. Dat gebeurt straks allemaal met emissieloze trucks, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. Klaas Puul heeft vooral grote supermarktketens in Europa als klant. Het afzetgebied van Foppen ligt voornamelijk in Nederland en Amerika. In de nieuwe constellatie krijgt H2 Equity Partners geen meerderheids- maar een controlerend belang. Andere eigenaren zijn de families Mooijer en Foppen. (BP)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook