Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Celstraffen voor Urkers die visserij verweefden met cocaïnesmokkel

AMSTERDAM

Drie tot zes jaar gevangenisstraf vonniste de rechtbank Amsterdam tegen vijf mannen op de Z-181 Dubbele Senior van visserijbedrijf Nentjes uit Urk voor de smokkel van 261 kilo cocaïne.

De rechtbank acht bewezen dat de mannen op 10 juni vorig jaar met de onder Belgische vlag varende Urker kotter de cocaïne uit zee visten, nadat die overboord was gegooid van een containerschip uit Zuid-Amerika.

Een Poolse oproepkracht, die pas kort van tevoren te horen kreeg wat er stond te gebeuren, krijgt 3 jaar celstraf. De schipper krijgt 42 maanden. De eigenaar van de viskotter krijgt 4 jaar gevangenisstraf, één jaar meer dan het OM had geëist. Een vierde man, die in direct contact stond met de organisatoren van de smokkel, krijgt 5 jaar celstraf en de hoofddader krijgt, zoals geëist door het openbaar ministerie (OM), 6 jaar celstraf: hij vervulde een spilfunctie in het contact met de organisatoren van de drugsimport.

De rechtbank acht de smokkel van de cocaïne, met een geschatte waarde van 7,5 miljoen euro, bewezen op basis van bewijsmateriaal, zoals observaties en sms-berichten, en de verklaringen van enkele van de mannen. De rechtbank neem het de mannen kwalijk dat zij de legale visserij hebben verweven met de illegale handel in harddrugs. Harddrugs vormen volgens de rechtbank een gevaar voor de volksgezondheid en de handel daarin gaat gepaard met zware criminaliteit en ondermijning van de rechtstaat. (BP)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook