Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

EMK in actie tegen windparken

Deventer

Actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) is een petitie begonnen tegen de aanleg van windturbineparken op de Noordzee. De ondertekenaars wijzen met de petitie op de in hun ogen grote gevaren die de windparken met zich meebrengen.

1 / 2
Actie tegen windmolens op zee op de Dam eind 2018. (Foto EMK)

Actie tegen windmolens op zee op de Dam eind 2018. (Foto EMK)

  • EMK opent petitie en wijst op grote gevaren
  • ‘Noordzee opgeofferd voor klimaatdoelen’

Door Patrick Naaraat

‘De Noordzee gaat gebukt onder een industrialisering die zijn weerga niet kent. Grootschalige windmolenparken trekken een zware wissel op de gezondheid van de Noordzee en haar bewoners’, schrijft EMK in een toelichting. ‘Het welzijn van de Noordzee wordt opgeofferd om de klimaatdoelen te halen.’

De actiegroep waarschuwt voor ernstige en schadelijke geluidsoverlast voor het zeeleven, zowel van heiwerk tijdens de bouw als van de draaiende wieken. De windturbines zorgen ook voor schade en verandering van de zeebodem en elektromagnetische straling, waar onder meer haaien en roggen uiterst gevoelig voor zijn. Bovendien neemt de kans op aanvaringen met milieurampen als gevolg sterk toe naarmate de zee vol komt te staan met windturbines. En daarbij komt dan nog dat er nauwelijks ruimte overblijft voor de vissers om hun beroep uit te oefenen.

De verontruste vissers willen dat wordt afgezien van verdere uitbreiding van de windparken op zee. EMK heeft een animatiefilm verspreid via de sociale media om op de gevaren te wijzen en op te roepen de petitie te ondertekenen. De animatiefilm bekijken en de petitie ondertekenen kan op de website.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook