Urker vissers in mineur: Visserijdagen geschrapt

De Urker Visserijdagen 2019 zijn geschrapt. ‘Het draagvlak is er gewoon niet’, zegt stichtingsvoorzitter Klaas-Jelle Koffeman. De visserijsector op Urk is te zeer in mineur vanwege de komende Brexit en het recente Europese verbod op pulsvissen. De Visserijdagen worden al tientallen jaren om de twee jaar georganiseerd en trekken vele tienduizenden toeristen.

Urker vissers in mineur: Visserijdagen geschrapt

Aan de Visserijdagen, die dit jaar gehouden zouden worden op zaterdag 1 juni, werkt iedereen mee die iets met Noordzeevissen te maken heeft. Maar volgens Eef de Vries van de organisatie staat het hoofd van de ‘Urker visserman’ nu niet naar een feestje. ‘De sector heeft veel geïnvesteerd in pulsvissen, omdat het duurzaam en milieuvriendelijk is. Ze begrijpen niks van het verbod.’ De vissers weten niet hoe ze deze klap moeten overleven. En als er een harde brexit komt, hebben ze ook geen toegang meer tot de Britse viswateren. ‘Dat is de tweede mokerslag voor Urk. Niemand heeft nu zin in vlaggetjes, toeters en bellen’, aldus De Vries.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer