Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

C-Life vraagt om pulsvrije kustzone

DEN HAAG

De vereniging van kleinschalige kustvissers in Nederland, C-Life, heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid (LNV) gevraagd een pulsvrije zone in te stellen tot drie mijl uit de kust.

Volgens C-Life lopen de vangsten van de kleinschalige vissers sterk terug als gevolg van de pulskorvisserij op de Noordzee. ‘De noodroepen uit de kleinschalige visserij wordt al jaren genegeerd en de politiek dient enkel het belang van de pulsvisserij op basis van achterhaalde argumenten, ondanks steeds duidelijker signalen over negatieve effecten van deze vorm van grootschalige industriële visserij’, stelt de vereniging in een persbericht.
C-Life is overtuigd dat waar een pulskorkotter is langsgekomen, praktisch alle leven uit zee is verdwenen. Vis en bodemdieren zouden het leven laten door de elektrische puls die de kotters in het water produceren. Die veronderstelling wordt echter niet wetenschappelijk onderbouwd. De pulsvissers verwijzen de beschuldiging naar het rijk der fabelen. De vis die met de pulskor wordt gevangen komt levend en onbeschadigd in het net. Al is van kabeljauw bekend dat die als gevolg van de puls een spasme kan ontwikkelen, waardoor deze pelagische vis zijn nek breekt. Volgens de pulsvissers moeten de teruglopende vangsten in het kustgebied echter een andere oorzaak hebben. Zij wijzen onder meer op de grootschalige zandsuppleties om de Nederlandse kust te versterken.

Kleinschalig beter

C-Life attendeert de minister erop dat kleinschalige visserij de minste druk uitoefent op de visbestanden, met de minste milieubelasting bij de relatief hoogste werkgelegenheid. ‘De pulsvisserij dient het belang van een kleine, machtige lobby die op oneigenlijke wijze in het verleden ontheffingen heeft verkregen op het algemene verbod op elektrisch vissen. Het huidige politieke beleid is gebaseerd op omstreden wetenschappelijk onderzoek. De minister verschuilt zich achter het feit dat het wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot de pulsvisserij nog niet is afgerond. Het instellen van een pulsvrije zone zou aantonen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de draagkracht van de zee zolang de effecten van vissen op industriële schaal nog niet bekend zijn, en dat de minister de visserij als geheel vertegenwoordigt, niet alleen de pulsvisserij.’ (PN)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook