Eerste Oosterscheldekreeft: 22.500 euro voor War Child

In de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat heeft de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft 22.500 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar War Child.

Eerste Oosterscheldekreeft brengt 22.500 euro op voor War Child

De gelukkige koper van de 2 kilo zware Oosterscheldekreeft is vishandel Simonis uit Den Haag. Gelegenheidsveilingmeester en tweesterren-chef Edwin Vinke wist veel geld los te krijgen voor de gewilde primeur en daarmee voor het goede doel.

Eerder op de dag had Edwin Vinke de eerste Oosterscheldekreeft ontvangen uit handen van driesterren-chef Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldis. Als eregast van de Kring van de Oosterscheldekreeft had hij de eerste kreeft opgevist. De eerste Oosterscheldekreeft kreeg hiermee een ware vijf sterren-behandeling.

Koude start seizoen

Het nieuwe seizoen van de Oosterscheldekreeft begint overigens met schaarste. De kou van de afgelopen weken zorgt voor een extreem lage watertemperatuur. De meeste kreeften houden zich hierdoor nog in winterslaap en gaan niet al op zoek naar voedsel. Het donderdag 29 maart gestarte seizoen duurt 15 weken en loopt tot 15 juli. De Oosterscheldekreeft is volgens de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft een van de weinige echte seizoensproducten van Nederland. (DvdM)