Drie bedrijven verdacht van ‘schelpenfraude’

Drie bedrijven uit Zeeland hebben volgens het Openbaar Ministerie in 2014 zonder vergunning schelpen gewonnen in de Waddenzee en Noordzee. Het onderzoek in de strafzaak loopt nog, mede omdat de verdachte bedrijven een andere advocaat in de arm hebben genomen.

Dat bleek maandag 29 januari uit de regiezitting in de rechtbank in Zwolle. De Zeeuwse ondernemingen Testamare, dochteronderneming Van der Endt-Louwerse en de Beheermaatschappij Zeeschelp haalden opgeteld zo’n 3300 kubieke meter aan schelpen boven water van januari tot en met juli 2014. De schelpen zijn volgens het OM gewonnen in het Zuider Stortemelk bij Vlieland en in de wateren van de gemeenten Harlingen, Terschelling en Eemsmond. Op de laadbonnen van winzuiger Eemshorn staat de eind 2013 verstrekte vergunning 2013-55927 vermeld. Die vergunning is verleend voor de winning van schelpen in de Noordzee, niet in de Waddenzee. Het OM verdenkt de bedrijven ook van valsheid in geschrifte.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer