Brussels overleg over gevolgen Brexit voor visserij

Nederland en andere lidstaten hebben met de Europese Commissie gesproken over de gevolgen voor de visserij van de Britse opzegging van het Verdrag van Londen. Dat antwoordt staatssecretaris Martijn van Dam op vragen van de Kamerleden Eppo Bruins (ChristenUnie) en Barbara Visser (VVD).

Volgens Van Dam kwam de opzegging niet als verrassing. De visserij werd tijdens de campagne voor het Britse referendum immers al stevig neergezet door de voorstanders van Brexit. Er is daarbij aangegeven dat het Verenigd Koninkrijk bij uittreding uit de Europese Unie weer de controle wil over de eigen exclusieve economische zone (EEZ), tot maximaal 200 mijl uit de kust. ‘Het is daarom niet verrassend dat de Britten willen verzekeren dat zij niet gebonden zijn aan een ouder verdrag met afspraken over een kleine strook binnen de EEZ, te weten het gebied tussen de 6 en 12 mijl uit de kust.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer