NVWA sloot koelcellen Visveiling Urk terecht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft terecht drie van de vijf koelcellen van de Visveiling Urk gesloten vanwege condensvorming aan de plafonds. Volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid moeten alle bedrijfsruimten waar vis en visproducten worden behandeld of bewaard vrij zijn van condens.

De Tweede Kamerleden Helma Lodders en Barbara Visser (beiden VVD) stelden de minister vragen naar aanleiding van de sluiting van de koelcellen. Volgens de visafslag kon de condens geen kwaad en waren de druppels bacteriologisch schoon. Maar volgens Schippers is de afwezigheid van condens een voorwaarde voor de hygiënische productie van levensmiddelen. ‘Condens kan leiden tot corrosie- en schimmelvorming en in condens kunnen schadelijke bacteriën groeien.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

NVWA sloot koelcellen Visveiling Urk terecht | Schuttevaer.nl

NVWA sloot koelcellen Visveiling Urk terecht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft terecht drie van de vijf koelcellen van de Visveiling Urk gesloten vanwege condensvorming aan de plafonds. Volgens minister Edith Schippers van Volksgezondheid moeten alle bedrijfsruimten waar vis en visproducten worden behandeld of bewaard vrij zijn van condens.

De Tweede Kamerleden Helma Lodders en Barbara Visser (beiden VVD) stelden de minister vragen naar aanleiding van de sluiting van de koelcellen. Volgens de visafslag kon de condens geen kwaad en waren de druppels bacteriologisch schoon. Maar volgens Schippers is de afwezigheid van condens een voorwaarde voor de hygiënische productie van levensmiddelen. ‘Condens kan leiden tot corrosie- en schimmelvorming en in condens kunnen schadelijke bacteriën groeien.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer