103-jarige UQ-8 met pensioen

Jan Foppen van Foppen Paling en Zalm in Harderwijk gaat zijn geluk beproeven in de garnalenvisserij. Voor de noodzakelijke GK-vergunning, inclusief Eems- en Voordeltatoestemming, heeft Foppen de ruim 19 meter lange, in 1913 gebouwde garnalenkotter UQ-8 Zeemeeuw van Thijs IJska (61) uit Makkum gekocht, die om gezondheidsredenen stopt met vissen.

UQ-8 met pensioen

Foppen zal echter niet met de 103 jaar oude dame naar zee gaan, daarvoor heeft hij van Pieter de Jong uit Elburg een hekkottercasco gekocht. De Jong liet het 16,50 meter lange en 5 meter brede casco in 2010 als prototype van een nieuw slag garnalenkotter voor eigen rekening bouwen, maar vond uiteindelijk geen emplooi voor dat schip. Foppen zal het ruim 19 meter lange en 5 meter brede casco nu laten afbouwen en in de vaart brengen als HK-80. Daarmee is de eerste garnalenkotter van Harderwijk een feit. Foppen heeft ook nog een binnenvisserijbedrijf waarvoor de 12 meter lange HK-78 en HK-79 worden ingezet. (Foto Bram Pronk)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer