Garnalenconcern Heiploeg failliet

De rechtbank Noord-Nederland in Groningen heeft dinsdag 28 januari de faillissementen uitgesproken van alle Nederlandse besloten vennootschappen die behoren tot de Heiploeg Group, die haar hoofdvestiging heeft in Zoutkamp.

Garnalenconcern Heiploeg failliet
  • Parlevliet & Van der Plas neemt bedrijf over

De Katwijkse rederij Parlevliet & Van der Plas neemt Heiploeg echter over en geeft het bedrijf een doorstart in afgeslankte vorm onder de naam Heiploeg International BV, waarbij de werkgelegenheid van circa 300 mensen in Groningen behouden blijft. Een aantal dochterondernemingen is buiten het faillissement gehouden.

Heiploeg moest voor 28 januari een boete van ruim 27 miljoen euro betalen vanwege illegale prijsafspraken in de garnalensector en had daarnaast een schuld van 130 miljoen euro aan een bankenconsortium.

Koper zoeken

Deze schuldenlast werd volgens de curatoren te zwaar en daarom werd in december besloten een koper te zoeken. Drie partijen brachten een bieding uit, waarbij uiteindelijk zaken werden gedaan met Parlevliet en Van der Plas.

De jaaromzet van Heiploeg bedraagt 280 miljoen euro. Bij de failliet verklaarde vennootschappen werken 378 mensen (311 in vaste dienst en 67 uitzendkrachten). Een aantal vennootschappen werd buiten het faillissement gehouden. Dit zijn Morubel in België, dat zelfstandig verder gaat, Nauta Novia en dochterondernemingen in Zuid-Amerika, TK Fish in Marokko, Heiploeg Sea food in India, Dansk Heiploeg in Denemarken en Erste SGK Verwaltungsgesellschaft in Duitsland. Deze ondernemingen hebben bij elkaar 2800 mensen in dienst.

Welkome aanvulling

‘De overname is een welkome, aanvullende activiteit ter versterking van het eigen

business model’, zegt Diek Parlevliet, directeur van P&P. ‘Met onze jarenlange

kennis en ervaring in visserij, verwerking en afzet van visproducten hopen we

Heiploeg in normaal vaarwater te brengen. Naast pelagische en demersale

vissoorten betekent het voor P&P een uitbreiding van het visassortiment naar

garnalen.’

Directeur Edo Abels betreurt het faillissement van Heiploeg maar is positief over de vooruitzichten van het nieuwe bedrijf: ‘Vandaag is een dag met een dubbel gevoel voor ons’, zei hij 28 januari. ‘We betreuren het zeer dat wij afscheid moeten nemen van een flink aantal gewaardeerde collega’s. Het goede nieuws is dat we verder kunnen met het merendeel van de collega’s als onderdeel van het financieel gezonde en stabiele Parlevliet & Van der Plas. Positief is ook dat wij gewoon kunnen blijven leveren aan onze klanten en de consument onze garnalen niet hoeft te missen.’

Nietigverklaring

Voor de boete werd 23 januari een verzoek tot nietigverklaring ingediend bij het Gerecht van Eerste Aanleg van de Europese Unie in Luxemburg. Maar zo’n verzoek heeft volgens de curatoren geen schorsende werking en daarom diende de boete in zijn geheel of in delen te worden betaald. Bij betaling in delen moest een zekerheidsstelling voor het hele bedrag worden gegeven.

Prijsafspraken

De boete werd opgelegd aan Heiploeg, Klaas Puul en Kok Seafood en het Duitse Stührk. Zij zouden een kartel hebben gevormd en prijsafspraken hebben gemaakt waarmee Europese concurrentieregels werden overtreden. Tussen juni 2000 en januari 2009 maakten Heiploeg en Klaas Puul volgens de Commissie prijsafspraken en verdeelden verkoopvolumes voor Noordzeegarnalen in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Kok Seafood was zeker vanaf februari 2005 bij het kartel betrokken, terwijl Stührk van maart 2003 tot november 2007 betrokken was bij prijsafspraken in Duitsland. Klaas Puul hoefde geen boete te betalen, omdat het bedrijf als eerste met informatie over het kartel kwam.

Haring

Parlevliet & Van der Plas heeft zijn hoofdkantoor in Katwijk (Zuid-Holland), met dochterondernemingen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Litouwen. Het bedrijf bestaat sinds 1949 toen het begon met de haringhandel in Nederland. Vandaag heeft het familiebedrijf 1500 medewerkers in dienst en is het over de hele wereld met eigen schepen actief in de vangst, handel en verwerking van vele vissoorten, waaronder haring, makreel en kabeljauw.