Recordaantal bruinvissen

De laatste weken valt het steeds meer mensen op dat in de Waddenzee veel meer bruinvissen zwemmen dan normaal.

De bruinvissen, die tot een tandwalvissoort behoren, zijn ook minder schuw dan anders omdat ze zelfs in de havens van Den Helder, Harlingen en Holwerd worden aangetroffen. Onderzoekers weten niet precies wat de oorzaak van dit gedrag is.

Nadat de bruinvis in de jaren ‘60 van de vorige eeuw nagenoeg was uitgestorven, is het wel duidelijk dat er tegenwoordig steeds meer in de Noordzee en de Waddenzee zwemmen. Het gaat dus een stuk beter met de bruinvis en dat is tegelijkertijd ook de reden dat er de laatste tijd vaker dode bruinvissen op het Noordzeestrand aanspoelen. Dit jaar leverde zelfs, met 101 dieren, een record aan strandingen op.

Volgens de Waddenvereniging is de verbeterde waterkwaliteit mogelijk een van de oorzaken van de groei van het aantal bruinvissen, maar het kan ook dat de langdurige winter de dieren naar onze kusten heeft gedreven als gevolg van voedselgebrek. Een andere mogelijkheid is dat de aanhoudende oostenwind heeft gezorgd voor een tijdelijke verandering van de zeestroming, waardoor prooidieren dichter onder de kust werden gestuwd. (JvdW)