Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Grootschalige viskweek in IJsselmeer

VOLENDAM

Een combinatie van voormalige IJsselmeervissers en palinghandelaren in Noord-Holland gaat binnenkort de zoetwatervis pangasius uitzetten in kweekpercelen in het IJsselmeer. Deze gewilde comsumptievis wordt nu nog geïmporteerd uit Vietnam, maar de combinatie Green Euro Pangasius (GEP) heeft een vis gekweekt die geschikt is voor Hollandse wateren.

1 / 1
Pangasisus

Pangasisus

De IJsselmeervissers zijn razend enthousiast over het nieuwe product, dat een enorme marktpotentie heeft. De vis komt snel tot wasdom en de Europese consument is al bekend met de smaak en simpele bereidingswijze van de vis. De meeste lekkerbekjes bij de visboer worden al jaren gemaakt van Vietnamese pangafilet. De witvis is goedkoper dan schelvis en staat niet op de Viswijzer van bedreigde vissoorten. De IJsselmeervissers denken met een efficiënt kweeksysteem bovendien nog goedkoper te kunnen leveren dan de Vietnamezen. ‘Eerst en vooral leveren wij verse vis, die niet in ingevroren toestand over duizenden kilometers hoeft te worden vervoerd’, zegt initiatiefnemer Eelco Kwakman van GEP. ‘Daarmee beperken wij de CO2-uitstoot. Wij kweken duurzame vis.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (18)
 • sjerp

  1,10 dollar is 1 euro en 41 cent 1,41 euro kost de panga in vietnam . ter uwer informatie .

 • sjerp

  sorry het was niet 1,10 euro, maar 1,10 amerikaanse dollar ik weet niet wat meer of minder is , maar echt dat kost het in vietnam per kg. maar geef mij maar een echt hollands gevangen kabeljauw lekkerbekje of kibbeling !!! dat kost wat meer maar is veel en veel gezonder !!!

 • edwin

  wanneer gaat de redactie nu toegeven dat ’t een 1 april grap is? [wil m’n nachtelijk zeiltochtje niet door de neus laten boren]..

 • panga cowboy

  Hi Sjerp,

  Waar kan ik die panga van jouw kopen voor €1,10? Kan ik misschien een handeltje beginnen 🙂

 • sjerp

  de panga uit vietnam kost 1,10 euro per kilo filet los gevroren iqf in een doos van 10 kg daar kan niemand tegenop ! trouwens pangasius kan niet tegen onze temperatuur water moet min 25 tot 30 graden zijn . maar oke morgen 1 april !!!

 • esmiraldahc

  waarom worden somige reacties erafgehaald van mensen die zeggen dat het een flauwe 1 april grap is kunnen de bedenkers van die grap dat soms niet verkroppen dat is nog veel zieliger

 • esmiraldahc

  waarom worden somige reacties erafgehaald van mensen die zeggen dat het een flauwe 1 april grap is kunnen de bedenkers van die grap dat soms niet verkroppen dat is nog veel zieliger

 • olaf

  die vis uit urk is ook niet vers zoals het moet zijn dan liever kweekvis

 • Jan Hakvoort (SGP)

  Ik denk dat het een slecht plan is. Ik hoop op een 1 april grap! We moeten juist onze eigen Urker vissers ondersteunen in deze moeilijke tijden. Onze vissers krijgen het op deze wijze alleen maar moeilijker.

 • gjw

  Ik heb de pan al opstaan,laat maar komme.

 • Arie

  Denk trouwens dat die uitwerpselen geen probleem opleveren gezien de bijnaam van de vis dus verslepen hoeft niet:

  Tilapia wordt ook wel “strontmond” genoemd door z’n kwekers. De vis is de kampioen in het eten van zijn eigen uitwerspelen; hij consumeert tot zes keer meer uitwerpselen dan dat hij er zelf produceert

 • Arie

  Als ze het nou een beetje dicht bij de centrale doen is de kans van slagen groter, denk anders aan een grote aquarium thermostaat.

  Pangasius pangasius komt voor in zoet en brak water. Het verspreidingsgebied beperkt zich tot de tropische gebieden in Azië, zoals de grote rivieren in India en Myanmar en de Mekong delta in Vietnam. Daarnaast is de vis uitgezet in andere riviersystemen in tropisch Azie.

 • Fokke Baarssen

  Op deze manier kunnen we de normale visserman nog meer om zeep helpen.Als dit mag verbied dan al die import zooi

 • grapjas

  1 april panga in je bil 😉

 • schippertje

  Dit is toch zeker een grapje hoop ik,alhoewel ik best van panga hou. Duurder soort vis kan ik met deze vracht prijzen niet betalen.

 • Ep Oorklep

  Het voedsel voor Uw gekweekte Pangasius
  http://visserijnieuws.punt.nl/?id=517340&r=1&tbl_archief=&

 • inimini

  mag toch hopen dat dit een 1 april grap is. in america hebben ze ook eens vis geïmporteerd en dat is uitgegroeid tot een ware plaag en bedreiging van de inheemse soorten ,we wachten vrijdag maar af !.

 • Anton

  Bezint eer ge begint, Kijk wat er gebeurd in de omgeving van Lake Michigan (zoetwater gebied), daar is een ecologische ramp aan het ontstaan door de aanwezigheid van aquatische soorten, exoten genaamd, zoals b.v. de Aziatische karper., welke door een foutje in de natuur is beland.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook