Grootschalige viskweek in IJsselmeer

Een combinatie van voormalige IJsselmeervissers en palinghandelaren in Noord-Holland gaat binnenkort de zoetwatervis pangasius uitzetten in kweekpercelen in het IJsselmeer. Deze gewilde comsumptievis wordt nu nog geïmporteerd uit Vietnam, maar de combinatie Green Euro Pangasius (GEP) heeft een vis gekweekt die geschikt is voor Hollandse wateren.

Pangasisus

De IJsselmeervissers zijn razend enthousiast over het nieuwe product, dat een enorme marktpotentie heeft. De vis komt snel tot wasdom en de Europese consument is al bekend met de smaak en simpele bereidingswijze van de vis. De meeste lekkerbekjes bij de visboer worden al jaren gemaakt van Vietnamese pangafilet. De witvis is goedkoper dan schelvis en staat niet op de Viswijzer van bedreigde vissoorten. De IJsselmeervissers denken met een efficiënt kweeksysteem bovendien nog goedkoper te kunnen leveren dan de Vietnamezen. ‘Eerst en vooral leveren wij verse vis, die niet in ingevroren toestand over duizenden kilometers hoeft te worden vervoerd’, zegt initiatiefnemer Eelco Kwakman van GEP. ‘Daarmee beperken wij de CO2-uitstoot. Wij kweken duurzame vis.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer