Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Shell-personeel Singapore steelt olie voor 150 miljoen US$

SINGAPORE

Bij de langdurige diefstal van olie uit de Shell Bukom raffinaderij in Singapore gaat het om olie ter waarde van minstens 150 miljoen US$. Dat meldt Reuters op basis van stukken van de Singaporese rechtbank. De diefstallen zouden zijn gepleegd tussen 2014 en 2018.

Intussen zijn 14 verdachten, het merendeel (ex)werknemers van Shell, aangeklaagd nadat in eerste instantie 34 mannen waren gearresteerd. De zaak kwam vorig jaar januari aan het licht. In eerste instantie ging het om vijf diefstallen van 300 tot 2200 ton per keer. De schade werd toen geschat op circa 4,5 miljoen dollar.

Bij de onderschepping van de onder Panamese vlag varende tanker Prime South, die een hoeveelheid gestolen olie aan boord had, trof de politie ook 2,3 miljoen dollar in cash aan. Bij het gros van de diefstallen werd de olie geladen in de Sentek 26, een schip van Sentek, een in Singapore gevestigde bunkermaatschappij. Aan het andere eind van de route werd de olie in ontvangst genomen door drie Vietnamese afnemers.

In mei 2018 werden de aanklachten tegen de verdachten ‘opgehoogd’. Vijf van hen werden verdacht van 63 diefstallen, met in totaal een waarde van 40 miljoen dollar. Bij de ruim 50 toegevoegde feiten ging het om 66.000 ton olie met een waarde van 32 miljoen dollar. Er werd nog een aantal arrestaties verricht waaronder die van drie Singaporezen die ook ontvangers van de gestolen olie waren. Zij waren niet bij Shell in dienst.
 
Inmiddels staat de teller op 340.000 ton, de oogst van een onderzoek terug in de tijd tot 2014. Het onderzoek loopt nog verder. De advocaat van een van de verdachten wordt door Reuters geciteerd: ‘Het gaat nog heel lang duren voordat in deze zaak een oordeel uitgesproken wordt.’
 
Shell wil over de kwestie niets anders kwijt dan dat men zegt teleurgesteld te zijn in het gedrag van een aantal (ex)werknemers en dat inmiddels de controles zowel administratief als die van de scheepsbewegingen zijn aangescherpt. (WdN)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook