Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Dalende containeroverslag wijst op stagnerende wereldhandel

ESSEN

De wereldwijde overslag van containers is in september opnieuw gedaald. Volgens Duitse onderzoeksinstituten zijn dit duidelijke aanwijzingen dat de wereldhandel stagneert. Eerder wezen de onderzoekers al op de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

1 / 1
Volgens Duitse onderzoekers wijst de dalende behandeling van containers op een stagnering van de wereldhandel. (Illustratie RWI/ISL)

Volgens Duitse onderzoekers wijst de dalende behandeling van containers op een stagnering van de wereldhandel. (Illustratie RWI/ISL)

De containeroverslagindex van het Duitse RWI - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung  en het Institut für Seeverkehrswirtschaft und Logistik (ISL)  daalde in september licht van 133,3 naar 133,2 punten. In januari behaalde de index de hoogste waarde ooit, maar intussen is daar alweer zo’n twee punten vanaf gegaan. En dat is volgens de Duitsers een ongunstig teken. 

 
Indicator
De index bevat informatie over de afhandeling van containers in de internationale havens. ISL verzamelt deze data continu. En omdat de internationale handel in hoofdzaak wordt afgehandeld door zeeschepen, maken de cijfers over de containeroverslag het volgens de onderzoekers mogelijk betrouwbare conclusies te trekken over de wereldhandel. ‘Omdat veel havens al binnen twee weken na het einde van een maand verslag uitbrengen over hun activiteiten, is de containeroverslagindex een betrouwbare en vroege indicator van de ontwikkeling van de internationale handel.’
Voor de index verwerkt men de overslagcijfers van containers in 88 internationale havens. Deze havens vertegenwoordigen ongeveer 60% van de wereldwijde containeroverslag. De zogenoemde snelle schatting over de maand september is gebaseerd op basis van de cijfers van 38 havens, die een kleine 70% van de overslag van de index vertegenwoordigen. (EvH)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook