Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Omzet binnenvaart piekt in derde kwartaal

DEN HAAG

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt voor het derde kwartaal van 2018 een groei van de omzet in de binnenvaart met 18% en een daling van de binnenvaartvolumes met 10%.

1 / 2
De binnenvaart haalt relatief een torenhoge omzet in het derde kwartaal van 2018. In de zeevaart bleef de omzetgroei relatief sterk achter. (Grafiek ING / bron CBS)

De binnenvaart haalt relatief een torenhoge omzet in het derde kwartaal van 2018. In de zeevaart bleef de omzetgroei relatief sterk achter. (Grafiek ING / bron CBS)

ING-sectoreconoom Binnenvaart Rico Luman verwacht op basis van deze cijfers dat de binnenvaart in het vierde kwartaal uitkomt op een omzetstijging van 25% ten opzichte van 2017. Volgens Luman is de omzetstijging te danken aan een overcompensatie voor het lage water, zo beweert hij in het Financieele Dagblad. 

Omdat de tarieven naar verwachting niet snel zullen dalen, ook al gezien het einde van het jaar dat nadert, zal de omzetstijging in het vierde kwartaal nog hoger uitkomen, zo is de algemene verwachting. 

De waterstanden stijgen sinds eind vorige week: zondag gaf Pegel Kaub nog 35 aan, voor vrijdag wordt met 227 een voorlopig hoogste stand verwacht, met op zaterdag een daling naar 196. Niet zeker is of die daling echt gaat doorzetten, want er wordt ook volgende week veel neerslag verwacht. Maar omdat het kouder wordt, kan die neerslag ook deels in de vorm van sneeuw komen. (MdV)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook