Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

KTV Panteia: Binnenvaart groeit door

ZOETERMEER

Onderzoeksbureau Panteia verwacht voor het totale goederenvervoer een groei van 3,3% in 2018, voor de binnenvaart wordt een groei verwacht van 2,3%. Dit blijkt uit de 34e editie van de Korte Termijn Voorspeller (KTV) van Panteia.

1 / 1
(Infographic KTV Panteia)

(Infographic KTV Panteia)

Hoewel de economische groei in de eurozone iets terugloopt, heeft Nederland naar verwachting in 2018 te maken met brede economische groei bij bedrijven en huishoudens, meer wereldhandel en meer overheidsbestedingen. Met een verwachte groei van 3,8% zal het volume in het wegvervoer sterker groeien dan het volume in de binnenvaart (2,3%) en het spoorvervoer (2,8%). Door de positieve vooruitzichten op korte termijn wordt er voor alle modaliteiten meer groei verwacht ten opzichte van 2017.

Meer bouwmaterialen
Aan de groei van het goederenvervoer over water werd in 2017 een bovengrens gesteld door de lage waterstanden in het begin van het jaar. Voor 2018 wordt er een groei van 2,3% verwacht. De algemene verwachtingen in de bouwsector zijn goed, waardoor er een bovengemiddelde groei van vervoer van bouwmaterialen voor 2018 wordt verwacht.

In 2017 hadden de haventerminals in Rotterdam en Antwerpen te maken met congestie bij de overslag van containers. In 2018 zullen deze effecten minder sterk zijn en voorspelt de KTV van Panteia een flinke groei in het binnenvaartvervoer van containers. Door het tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft de binnenvaart kans om meer vervoerscapaciteit te bieden.

In de KTV voorspelt Panteia de groei en volumeontwikkeling in het goederenvervoer in Nederland voor één jaar vooruit. Elk kwartaal verschijnt er een nieuwe editie van de KTV. (DvdM)

 

 

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook