Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Nextlogic stelt containerbinnenvaart op de proef (video)

ROTTERDAM

Nextlogic, de samenwerking van containerbinnenvaartpartijen in de Rotterdamse haven, heeft de eerste stappen gezet naar concrete verbeteringen in de keten. In 2015 komt er een grootschalige praktijkproef voor het testen van ontwikkelde concepten.

Doel van Nextlogic is het verbeteren van de operationele keten van containerbinnenvaart bestaande uit de Rotterdamse haven, achterlandverbindingen en inland terminals. ‘Voor de containerbinnenvaart moet dit leiden tot een betrouwbaar en concurrerend product, sterke reductie van huidige inefficiënties, de mogelijkheid om te groeien en stimulering van groei', zegt programmamanager Teunis Steenbeek van Nextlogic. ‘Na een lange periode van voorbereidingen heeft de stuurgroep besluiten genomen waardoor nu concrete stappen gezet zullen worden.'

Stapsgewijs
Verbeterde en uitgebreidere informatie-uitwisseling is volgens Nextlogic noodzakelijk voor het optimaliseren van operationele processen in de keten. Daarom zal een achttal nieuwe en/of verbeterde clusters van informatie stapsgewijs ingevoerd worden. Zo zal bijvoorbeeld de informatie van laad/loslijsten beter gelinkt worden aan verschillende vrijstellingen. Dat zal volgens Steenbeek leiden tot kortere doorlooptijd van de afhandeling en meer flexibiliteit van de operaties. Ook zal de beschikbare en gevraagde afhandelcapaciteit inzichtelijk worden gemaakt, zodat de planning effectiever wordt en de inzet van kades, kranen en binnenvaartschepen verbetert.

De stuurgroep heeft besloten een grootschalige praktijkproef van neutrale integrale planning uit te voeren. Steenbeek: ‘Tijdens deze proef zullen verschillende concepten, zoals varianten van en op fixed windows worden getest. Dit zal verder inzicht geven op het effect daarvan op de efficiëntie en betrouwbaarheid van de keten.' De proef zal volgens de programmamanager in de loop van volgend jaar plaatsvinden.

Ter ondersteuning van de proef zal een planningssysteem (BREIN) worden ontwikkeld. Voordat de opdracht hiertoe wordt gegeven, moet een aantal randvoorwaarden, waaronder financiering, zijn ingevuld.

Opschalen
Het ‘Pull concept', waarbij calls kunnen worden uitgespaard doordat containers gelost worden op een andere terminal waar het betrokken binnenvaartschip toch al naartoe gaat, zal verder worden opgeschaald. Hierbij is gekozen voor een pragmatische aanpak, in eerste instantie zonder brede ontwikkeling van systemen en interfaces.

Partners in Nextlogic zijn de Vereniging van Rotterdamse Terminal Operators (VRTO), containerterminals ECT en APM, Holland Container Repair Association (HCRA), LINC: Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) en Vereniging van Nederlandse Inland Terminal Operators (VITO), Vereniging van Rotterdamse Cargadoors (VRC), Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat.

 

bron: Nextlogic

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook