NPRC verhuist naar de Nieuwe Maas

De Nederlandse Particuliere Rijnvaart Centrale (NPRC) keert na 11 jaar Zwijndrecht (‘thuishaven van de binnenvaart’) terug naar Rotterdam. ‘We groeiden uit ons jasje en de kansen van nu liggen op dezelfde plek als onze roots’, zegt NPRC-directeur Stefan Meeusen.

NPRC verhuist naar de Nieuwe Maas
  • Grootste Nederlandse binnenvaartdienstverlener terug naar Rotterdam

De grootste Nederlandse dienstverlener in de binnenvaart, opgericht in 1935 te Rotterdam, betrekt per januari 2017 de eerste twee etages van een kantoor aan het Boterdiep, pal aan de Nieuwe Maas. De coöperatie NPRC, die thans bestaat uit ongeveer 120 schippers met evenzoveel schepen, fuseerde twee jaar geleden met de Overmeer Transport Group en eerder deze maand nog ging de Coöperatieve Binnenvaart Vereniging (CBV) op in dezelfde NPRC. Beide fusies verliepen vlekkeloos en met breed draagvlak onder de leden.

Wereldwijd grootste

Mede door deze fusies is de NPRC naar eigen zeggen uitgegroeid tot ‘de op twee na grootste logistiek dienstverlener op het water in Europa en veruit de grootste wereldwijde coöperatie in de binnenvaart’. De NPRC vervoert nu jaarlijks meer dan 11 miljoen ton droge lading over de Europese wateren.

‘Het contract van ons huidige pand in Zwijndrecht liep af en we zijn daar letterlijk uit onze ruimte gegroeid’, vertelt Meeusen, die sinds 2010 directeur is van de NPRC, met ruim 20 medewerkers in Nederland en 10 in Duitsland en Frankrijk. Of, zoals hij tijdens een ledenraadpleging zei deze maand: ‘Tijdens de personeelsvergadering zaten de vensterbanken vol en de laatsten die binnen kwamen moesten staan. Het werd tijd om verder te kijken.’

Op de kleintjes letten

Dat ‘verder kijken’ vestigde de blik op Rotterdam, niet alleen de grootste haven van Nederland, maar ook het centrum van de handel van de NPRC. Meeusen: ‘De wortels van de NPRC liggen aan de Maas. En, daar ben ik zeker van, dat geldt ook voor de toekomst.’

Meeusen benadrukt dat de NPRC de overstap niet maakt om er in luxe op vooruit te gaan. ‘We kwamen op onze zoektocht kantoren tegen met marmer in het noodtrappenhuis en kroonluchters in de vergaderzalen. Dat past niet bij ons. We wilden duidelijk meer meters en fors minder per meter betalen’, lacht de NPRC-directeur. ‘We blijven een coöperatie die op de kleintjes let. Dat is ons succes.’