Column: ‘Beurs is zo gek nog niet’

‘Slechts weinig onderdelen van de moderne binnenvaart vormen momenteel een bloeiend bedrijf.’ Dit is een citaat uit een boekje uit 1988 waarin twee belangrijke binnenvaartmusea (Antwerpen en Rotterdam) hun binnenvaartcollectie tonen.

Column: ‘Beurs is zo gek nog niet'

Door Bart Verkade – bedrijfseconoom en schipper, combineert het varen met een adviespraktijk
En in het geweldige boek van Jojada Verrips over binnenschippers en hun bonden (‘Als het tij verloopt…’) is over de eerste jaren van de 20ste eeuw te lezen: ‘De totale hoeveelheid beschikbare scheepsruimte groeide gestaag door de bouw van nieuwe, grotere schepen en het in de vaart blijven van kleine, oude vaartuigen. (…) Een felle concurrentie tussen reders en binnenschippers en tussen die schippers onderling was het gevolg. Vooral schippers die met trage, kleine en middelgrote houten zeilschepen hun brood probeerden te verdienen kregen het moeilijk.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer