Bierboot vervoert kunst

Een betonnen beeld dat de Utrechtse kunstenaar Ruud Kuijer maakte voor het Heycopplantsoen in Utrecht is 9 september met de Bierboot van het Gemeentelijk Havenbedrijf vervoerd.

kuijer bierboot

Het bedrijf Mammoet nam het hijswerk voor zijn rekening. Het transport vanaf Lage Weide kon alleen per schip worden uitgevoerd vanwege de hoogte van het beeld. Het is bijna vijf meter hoog. Ruud Kuijer maakte het kunst/speelobject in opdracht van Bouwfonds en heeft zich daarbij laten inspireren door ideeën van kinderen uit de buurt. Een deel van het beeld bleef daarom zorgvuldig afgedekt tijdens het transport. Wat daar onder te zien is werd de volgende dag duidelijk, bij de officiële onthulling.

Het transport ging over het Amsterdam-Rijnkanaal richting Nieuwegein. Bij de Noordersluis voer het schip het Merwedekanaal op. Onder meer de Socratesbrug en de Balijebrug gingen omhoog om het transport doorgang te verlenen. Rond het middaguur werd het beeld gelost en geplaatst op de sokkel in het Heycopplantsoen.

Beeldend kunstenaar Kuijer is vooral bekend van het grootschalige sculpturenproject Waterwerken aan het Amsterdam-Rijnkanaal op bedrijventerrein Lage Weide. Nog tot april 2016 is werk van hem te zien in museum Beelden aan Zee in Den Haag. Ook maakte hij een serie beelden voor de duinen grenzend aan het museum.

De Bierboot wordt normaal gebruikt voor de bevoorrading van horecabedrijven en winkels in het oude stadscentrum van Utrecht. Dat scheelt veel vrachtwagenbewegingen in de binnenstad. (PN)