Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

‘Europees sloopgeld komt vrij’

BRUSSEL

Binnenvaartschippers kunnen snel aanspraak maken op de pot van ongeveer 35 miljoen euro uit het zogeheten Europese Reservefonds voor de binnenvaart. Dat zegt CDA Europarlementariër Corien Wortmann.

Wortmann zegt hiervoor steun te hebben gekregen van de Transportcommissie van het Europees Parlement. ‘Zo kan het geld dat al jaren op de plank ligt eindelijk worden besteed, bijvoorbeeld voor de noodzakelijke aanpassing van motoren. We geven de Europese Commissie opdracht op zoek te gaan naar cofinanciering uit Europese fondsen, want 35 miljoen is niet genoeg’, aldus Wortmann.

Volgens Wortmann verhinderde zij dat Sociaal-Democraten en Groenen het fonds vooral zouden bestemmen voor andere doelen dan de binnenvaart. Ook heeft zij als rapporteur het mandaat gekregen direct te beginnen met de onderhandelingen met de Raad van Ministers. Ze hoopt nog voor de Europese verkiezingen in mei tot een akkoord te komen.

Het geld werd in de jaren ’90 opgebracht door de binnenvaart in het kader van de Sloop- en oud-voor-nieuwregeliing, die destijds een einde moest maken aan de overcapaciteit. Na beëindiging van de regeling bleef geld over. Het werd geoormerkt om te worden ingezet bij een nieuwe structurele crisis. De huidige crisis is echter tot dusver niet als zodanig erkend door Europa. 

Een ander rapport van Wortmann, over de harmonisering van technische voorschriften voor binnenvaartschepen in Europa, kreeg eveneens brede steun. Naast harmonisering van de verschillende technische voorschriften in Europa moet de Europese Commissie vooral ook beter gaan samenwerken met de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR). Dit is volgens Wortmann efficiënter en bespaart veel kosten. (PN)

 

Reacties (3)
 • A. le Cessie

  Ik citeer; Het geld werd in de jaren ,90 opgebracht door de binnenvaart, er moest immers een eind komen aan de overcapaciteit. En inderdaad
  de overcapciteit verminderde. Maaaaaar, toen werden de schippers inhalig! We zien de gevolgen.

  Goede vaart allemaal!

 • C. Dirick

  waar kan ik inschrijven om mn tanker te slopen
  als het kan vandaag nog

 • C.H. van den Boogaart

  Waarom niet gebruiken waar het voor bedoeld was
  dan hoeven we ook niet te her motoriseren

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook