Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

EenVandaag: ‘Binnenvaart is booming’ (video)

AMSTERDAM

Jeroen Leijten en zijn broer Marco van het 135 meter schip Novum hielden dinsdag in het actualiteitenprogramma EenVandaag een optimistisch verhaal in crisistijd. Zij namen begin dit jaar het schip over van hun ouders. Met hulp van de bank, dat wel, want het schip is een slordige 6 miljoen euro waard.

1 / 1
'Binnenvaart is booming'

'Binnenvaart is booming'

24 uur per dag, 7 dagen per week varen de broers heen en weer tussen Rotterdam en Amsterdam. De laatste maanden zitten ze opvallend vaak vol. De komst van de Tweede Maasvlakte, de dichtslibbende wegen en de lage CO2-uitstoot spelen hun schip in de kaart. Marco Leijten: ‘Ik denk dat de toekomst gloort.’
Containers hebben de toekomst, zegt ook vervoerseconoom Michiel Nijdam van de Erasmus Universiteit Rotterdam in de uitzending. ‘De binnenvaart profiteert vooral van de groei van het containervervoer tussen de continenten.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (22)
 • Jan Riemens

  Hallo Novums,

  Hartstikke leuk stukje. Fijn dat jullie er zo positief in staan. Dit merken we ook dagelijks door met jullie te werken.

  Ga zo door!

  Groet,

  Jan MCT-L

 • Hans

  Hoe kun je van mensen verwachten dat ze je als schipper serieus nemen als je jezelf niet eens serieus neemt?

  Hoe kun je van de publieke opinie verwachten dat ze je serieus nemen als je jezelf als sector neer blijft zetten als een stel ongeletterde sukkels?

  Heren, jullie uitten je vooral negatief! Dit komt het beeld van de binnenvaart absoluut niet ten goede, en is misschien zelfs schadelijk te noemen! Denk en doe alstublieft een stuk positiever!

 • mvg

  Tja als je dit zo hoort geen vuiltje aan de lucht gewoon niet zo zeuren er wordt genoeg verdient dus netjes aflossen en varen.Jullie hebben helemaal geen echte crisis want kijk wat een luxe in en op het schip is nou als je dat allemaal kan. Er zijn mensen die hebben het echt slechter in Nederland.Zet wel even een vraagteken bij duurzamer.Wat is duurzamer.Elke keer wordt bij zo’n promotiefilmpje een steek onder water naar de oudere kleinere binnenvaart vervuilende binnenvaart gemaakt.Wie is nou duurzaam als je soms al jaren met een motor draait en deze b.v. aan de uitlaat schoon genoeg is.Of als je 2 keer in een nieuwer schip ten opzichten van een ouder een andere motor zet?Zal wel het zelfde als met die crisis zijn het is maar wat je de mensen wilt doen geloven en maar hard genoeg klaagt,want je ziet valt toch allemaal wel mee.

 • ikke

  het word niet gezeg dat zijn schip kan betalen in eerlijke stand zonder uistel en zo voort dat is belangrij

 • anton van megen

  @Dude
  de schipper zegt 800 tot 1000 en bedoeld waarschijnlijk teu. Ik vind het een prima positieve benadering waarbij de schipper in voorzichtige termen praten: er “gloort” een goede tijd voor de binnenvaart. Hij zegt nergens dat we er al zijn. De kop binnenvaart is booming impliceert alsof we er al zijn maar dat hoor ik de schippers niet zeggen. Weer eens een staaltje stemmingmakerij van dit vakblad.

  Overigens vraag ik mij af waar meneer Nijhuis die faillissementen gezien heeft….

 • Dude

  Het is een positief stukje. Ik ben alleen bang dat voor veel binnenvaartondernemers dit niet de huidige realiteit is. Positief overkomen kan is een marketingtruc en heeft weinig te maken met objectieve journalistiek. Valt bij mij onder ‘leuk voor de krant, een ramp voor het land/sector’. Met dit stukje loopt de binnenvaart het risico dat het grote publiek en ook politici denken dat het toch in de binnenvaart super gaat en ze zich daar ook niet over hoeven te bekommeren. Ik vindt dit dan ook een heel beknopt beeld en niet één vandaag waardig.

  Nog een Qoute uit het stukje: Hoeveel doet u in de week? antwoord: 800.000 in de week. Daar geloof ik niks van. Kan niet in TEU, kan niet in Tonnen, kan niet in Euro’s. Misschien in Euro per maand (is nog veel) of is het toch 80.000 ? Dat is natuurlijk een detail maar het viel me wel op.

 • goed zo!

  Jammer dat hier nog heel veel schippers hun EIGEN beroep de grond in boren. Al die neuzen moeten eens de positieve kant op gaan anders komen we er nooit uit. Iemand moet beginnen. Goedzo! Dat er velen mogen volgen!

 • Ton

  Jammer dat als er mensen zijn die hun brance positief belichten er zoveel wijze anderen uit de zelfde brance zijn, die dit positieve verhaal met de grond gelijk maken. En helaas niet in de gaten hebben de hele brance in een belachelijk daglicht te stellen.

 • jansen

  Geachte fam. Leijten, met respect, hard heen en weer varen en 20 tot 30 % energie verspillen. Ik vind het wel treurig dat u dan ook nog beweerd zoveel schoner te zijn dan de vrachtwagens. Aan en afvoer word dan niet gedacht zeker.
  Jammer dat de cubieke meter gasolie nog te goed koop, anders zou u de energie besparen wel toepassen. Interesse mijn e-mail adres is bekend bij de schuttevaer.In de praktijk al toe gepast.

 • Piet Schapers

  Prima stuk voor de promotie van de binnenvaart
  Gebr.Leijten jullie hebben een goed beeld gegeven van transport.
  Het gaf duidelijk aan wat er aan brandstof besparing is ten opzicht van het wegtransport
  Dus nog meer naar de binnenvaart

 • peter

  Is Dat niet vervuilend, containerschepen met 2x 1200
  pk of meer met 20 of 30 containers.

  Of een 135 meter met 1500 ton of nog minder in.

  Mensen sla je zelf maar flink op je, zwakke, borst
  maar zet niet altijd een ander in de zeik met uitspraken van oude schepen en vervuilende motoren. Dat word vervelend!

 • schipper

  als ik dit zo hoor hoeven wij helemaal niet de transitie in .

 • Hendrik

  Ik vind dat het altijd positief is om de binnenvaart te promoten. Maar vind dit erg tegenstrijdig, het lijkt nu alleen maar dat het goed gaat in de binnenvaart, terwijl het soms helemaal niet uit kan. En die waarde van 6 miljoen zou ik maar even bijstellen naar 4 miljoen! Maar wat ik het belangrijkste vind is dat er nou niet bepaald promotend gepraat word over de “oudere kleine schepen” die nog vervuilend zijn, ten eerste zijn we dat niet en ten tweede kan men dat beter verwoorden als; de oudere kleine binnenvaart proberen we nog groener te maken, klinkt iets positiever!!

 • ijssel boy

  of het nou positief is of negatief dat maakt niet.
  maar is het de realiteit, worden hun ook mischien in het leven gehouden door de bank daar wordt niet over gesproken.
  en dat de droog lading vaart ver beneden de kost prijs aan het varen zijn ook niet en dat de zand en grind markt kompleet op zn gat ligt ook niet.
  kijk van buiten staander krijg je nu te horen wat lopen jullie nu te klagen het gaat zo slecht nog niet.
  beetje een verkeerd beeld denk ik.

 • Sander

  Goedemiddag,

  Een mooi representatief en professioneel stukje binnenvaart op de TV.

  Goeie vaart mannen.

  Sander

 • subaru rijder

  komt de binnenvaart positief in beeld, is het ook niet goed?? Je kunt iemand een crisis aanpraten!!
  Want hoeveel schepen liggen nu echt tegen de dijk?
  Tegen positief denken, is niets mis mee.
  Dat de vracht te laag is, is onze eigen schuld!!

 • Wilco

  Volgens mij hebben de gebroeders Leijten de gemiddelde Eenvandaag kijker mooi laten zien wat de binnenvaart het Nederlandse bedrijfsleven kan bieden.

 • Harry

  Als iedereen nu eens zo positief zou zijn en normale vrachtprijzen bedingt, dan zou de wereld er heel wat beter uit zien. @Tankerboy een 135mtr van 190ton? ik moet ze nog tegen komen!

 • Varend is altijd onderweg

  Tankerboy,

  Zo schip weegt wel meer als 190.000kg…
  Of ergens zit een foutje in je berekening.

 • Tankerboy

  *15 cent de kilo toch? 135 bij 15 kom ik aan 190 .000 x 0,15 /=285.000€

 • Pessimistische optimist

  “Het schip is een slordige 6 miljoen euro waard”. Hahahahahahahahahahaha. Das war einmal, mein Freund. Bij ons in Brabant zeggen ze: Agge oe eige nie kietelt, dan lach’te nooit!

 • naieve optimist

  Heb er maar alvast 6 besteld 135*14,20.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook