Tsjechische reders dreigen vaargebied te verleggen

Tsjechische binnenvaartreders dreigen hun vaargebied naar West-Europa te verleggen als er niet snel maatregelen worden genomen om de waterstand in de Elbe te verbeteren.

Tjechische vloot

De rederijen pleiten al jaren voor een stuw ter hoogte van Decin, maar natuurbeschermers zijn hier fel tegen gekant. CSPL-directeur en voorzitter van de Tsjechische binnenvaartunie AVP, Milan Raba, komt nu met een alternatief. Als de Tsjechische regering 25 miljoen euro subsidie beschikbaar stelt, kan de vloot worden gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor een ander vaargebied. ‘Dan kunnen we het stuwenproject vergeten en de directie voor waterbouw opheffen. Ook de geplande ondersteuning voor de rederijen in verband met laagwater van ongeveer 2,2 miljoen euro per jaar hoeft dan niet meer te worden betaald. Dit betekent voor de staatskas de komende jaren een besparing van 625 miljoen euro.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer